Бюджетният дефицит на САЩ достигна внушителните 1,695 трилиона долара през

...
Бюджетният дефицит на САЩ достигна внушителните 1,695 трилиона долара през
Коментари Харесай

Защо бюджетният дефицит на САЩ продължава да расте

Бюджетният недостиг на Съединени американски щати доближи внушителните 1,695 трилиона $ през фискалната 2023 година (която завърши на 30 септември). Това е с 23% повече от година по-рано. Този бюджетен недостиг е най-големият от времето на провокирания главно от Covid-19 недостиг от 2,78 трилиона $ през фискалната 2021 година.

Защо бюджетният недостиг на Съединени американски щати още веднъж набъбна толкоз тази година? Причините може да се преглеждат в няколко направления, се споделя в разбор на капиталовия банкер и прочут финансист Евгений Коган, оповестен от финансовия портал Investing.com.
 3 съществени аргументи за
3 съществени аргументи за " ястребовия " метод на Фед на Съединени американски щати през идващите месеци

Защо е доста евентуално Фед да продължи да подвига главните лихви
На първо място, бюджетните доходи на Съединени американски щати понижават с 9%. До огромна степен това става заради по-ниските заплащания на налог върху прихода, защото общо взето цената на акциите и другите финансови активи падна тази година заради високите лихвени ставки. Разходите за медицински принадлежности за възрастни хора в страната са нарастнали с 4% до 1,022 трилиона $. Разходите за обществено обезпечаване са нарастнали с 10% до 1,416 трилиона $, поради корекцията (нагоре) на разноските за живот по отношение на инфлацията. Но особено внимание би трябвало да се обърне на нарастването на разноските за лихви по обслужването на дълга на Съединени американски щати - те " излетяха " нагоре с 39%, до 659 милиарда $.
Държавният дълг на Съединени американски щати към този момент надвиши 33 трилиона $, а Федералният запас поддържа високи главните лихви. В резултат на това, междинният лихвен % по държавния дълг на Съединени американски щати за фискалната 2023 година е 2,97%, при 2,07% година по-рано.
 Икономиката на Съединени американски щати е свръхзадлъжняла - следствията
Най-голямата стопанска система в света е свръхзадлъжняла - следствията

Наскоро държавният дълг на Съединени американски щати доближи исторически връх от 33 трилиона $

Какво следва

Едва ли е допустимо да се спре напълно повишаването на бюджетния недостиг на Съединени американски щати, или най-малко това би било много мъчно. Особено безпокойствие провокират обаче разноските за лихви, които за фискалната 2024 година се чака да бъдат още по-високи.
Тази година държавният дълг на Съединени американски щати към този момент е добавил още 1,75 трилиона $, а до края на 2023 година новите отговорности ще надвишават 2 трилиона $. През идната година повишаването на държавния дълг на Съединени американски щати може да е още по-голямо. Обемът на пласираните американски държавни облигации се чака да продължи да пораства. Същевременно вложителите към момента виждат Съединени американски щати като (най-) платежоспособна страна, вероятността за несъстоятелност даже не се позволява.
Но, без значение от отношението на вложителите към платежоспособността на Съединени американски щати, допустимо е в даден миг да няма задоволително пари на пазара за непрекъснато търсене на американски държавен дълг.

В резултат на това, не е изключено относително скоро да възникне " тъжна " обстановка, когато за финансиране на държавния дълг на Съединени американски щати ще е мъчно да се намерят пари на пазара. Което значи, че може да се наложи те да се " печатат ".
 Кои са трите най-надеждни валути в света
Кои са трите най-надеждни валути в света

" Надеждността " на всяка валута зависи най-много от общото положение на икономиката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР