Бюджетната комисия в парламента ще обсъди промените за реда за

...
Бюджетната комисия в парламента ще обсъди промените за реда за
Коментари Харесай

В бюджетната комисия в НС обсъждат реда за получаване на втората пенсия

Бюджетната комисия в Народното събрание ще разиска измененията за реда за приемане на втора пенсия. Те се уреждат в Кодекса за обществено обезпечаване, чиято редакция ще бъде гласувана на първо четене. След като през вчерашния ден след оживени диспути обществената комисия утвърди законопроекта, препоръчан от Министерския съвет, пред депутатите от другата водеща комисия в Народното събрание стоят редица въпроси.

Един от проблемите с втората пенсия може да бъде открит в мнение на Комисията за финансов контрол. В него банковият регулатор предизвестява, че има неясноти във формулировката на редица текстове, както и по механизма за осъвременяване на втората пенсия.

Редица Неправителствени организации също реагираха, че в проектозакона има доста позитивни детайли, само че е нужно детайлно разписване на текстовете сред първо и второ четене.

Законопроектът урежда три разновидността за втора пенсия. Еднократно погашение на сумата, разсрочено или пожизнено.

Редактират се и периодите за пренасяне на партидите от частен фонд към Национален осигурителен институт преди пенсиониране. Новите текстове са основни за най-малко 17 000 дами, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. обезпечени в частните фондове.

Предложените от държавното управление законодателни промени, които уреждат изплащането на втората пенсия за родените след 1960 година, бяха утвърдени през вчерашния ден от парламентарната комисия по труда и обществената политика. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха „ въздържал се “.

В пленарната зала на Народното събрание измененията ще бъдат прегледани на първо четене в петък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР