Бюджетната комисия в парламента разглежда проектобюджетите на държавния бюджет, на

...
Бюджетната комисия в парламента разглежда проектобюджетите на държавния бюджет, на
Коментари Харесай

Бюджет 2024: Да спрем евтината работна ръка или политика на стабилна бедност

Бюджетната комисия в Народното събрание преглежда проектобюджетите на държавния бюджет, на НЗОК и на Държавно публичното обезпечаване, съобщи кореспондент на " Фокус "

Бюджет 2024 към този момент бе утвърден от държавното управление на изключително съвещание на Министерския съвет в петък. 

Основните параметри на макрорамката на бюджета плануват 3% недостиг, растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%, инфлация от 4,8%, повишаване на заетостта, спад на безработицата, нарастване на обществените заплащания, растеж на пенсиите по отношение на швейцарското предписание и други. 

Асен Василев изясни, че философията на Министерството на финансите при правенето на бюджета е България да спре да продава евтина работна ръка. 

" Цялостната философия, която е залегнала в този бюджет, е, че не можем да продаваме евтина работна ръка. Начинът да станем развита страна е посредством вложения, които да разрешат по-висока продуктивност, по-високи заплащания.

Българската стопанска система дълги години беше обвързвана с икономките на Европейския съюз. През последните две години видяхме, че посредством създаване на вътрешно ползване, този резултат може да бъде отслабен. Това е доста значимо, тъй като ни разрешава да управляваме доста по-добре БВП-то ", съобщи Василев.

При представянето на бюджета връзки взеха омбудсманът на Република България, гуверньорът на Българска народна банка и представителите на бизнеса и работническите организации. 

Омудсманът Диана Ковачева подчертава върху подпомагането на най-уязвимите групи в обществото. Тя обърна внимание на потребността за повишение на размерите на помощите за развъждането на деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст, размерът на данъчните облекчения за лица с 50% понижена продуктивност, потребността от промяна на обезпечения най-малък приход като основа за установяване на размера на целевата помощ по член 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и други. 

Гуверньорът на Българската национална банка Димитър Радев акцентира, че политиката на финансовото ведомство за покриване на критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната е позитивна. Радев обаче бе предложи на финансовия министър да се поддържат антициклични равнища на бюджета. Той също счита, че бюджетният недостиг би трябвало да бъде стопяван. 

От Националното съдружие на общините разясниха, че са задоволени част от настояванията им, а други предстоят да бъдат контрактувани. НСРОБ оцени като позитивни желанието за приемане на бюджета преди новата 2024 година. Според тях това възстановява работата на общините в страната. 

Представителите на бизнеса и работническите организации преповториха своите позиции, показани на Националния съвет за тристранно съдействие, който се организира предходната седмица. Част от тях бяха сериозни към недостига, растежа на дълга и неналичието на промени във финансовата политика.

След становищата Асен Василев цитира данни от прогнозата, направена в последния постоянен бюджет, този за 2020 година, за тази година. По думите му страната стои доста по-добре от плануваните тогава индикатори. 

Василев разяснява, че България не би трябвало да води " политика на постоянна беднотия ": " Чухме доста мнения свързани с това, че би трябвало да поддържаме 0% недостиг. Това е една политика на стабилната беднотия. Ние сме постоянни не поемаме никакви опасности ". 

По думите му по този начин не може да страната ни да догони западноевропейските страни и техния витален стандарт: " Ако желаеме България да се развива, това значи да си създадем капиталовата стратегия. Това значи да си осигурим пресен капиталов запас ". 

Според финансовия министър сега най-големият проблем на България е, че губи работна ръка, която отива в Западна Европа, където изкарва по-големи приходи. 

" Проблемът не е, че нашата работна ръка не е квалифицирана, а че имаме 800 000 души, които отидоха на работят в Западна Европа. В момента, в случай че погледнем къде е тясно място в системата, това, че губим служащи в чужбина. Тясното място е съществуването на физически капитал и организацията на труда, а не квалификацията на работната мощ ", сподели той.

Василев разяснява увеличението на събираемостта, по думите му 30% от стопанската система ни се намира в сивия бранш. Целта на държавното управление е да смъкна този процент наполовина. 

" Ако не желаеме да подвигаме налозите, а ние не желаеме да подвигаме налозите, ние би трябвало да почнем да ги събираме. Това, което виждаме всички изследвания, че сивата част от българската стопанска система е към 30%. Това значи, че всеки трети лев не е обзет от данъчната система. Въпросът е по какъв начин това да стане по най-безболезнен метод за бизнеса, само че въпреки всичко да се случи.

Идеята е, че тези 30%, в случай че ги свием на 15, на 20%, ние ще живеем в напълно друг свят ", сподели още той.

В момента текат полемиките по проектобюджетите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР