Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене данък добавена

...
Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене данък добавена
Коментари Харесай

Работодатели подкрепиха намаляването на ДДС за ресторантите

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене налог добавена стойност за ресторантьорските услуги и книжните произведения да се понижи от 20 на 9 %. Комисията отхвърли настояванията на опозицията за понижаване на косвения данък със същия % за детските храни, медикаментите от позитивния лист на Здравната каса и фитнес услугите.

Асоциацията на индустриалния капитал може да поддържа вероятно понижаване на ставката на дължимия налог добавена стойност до 9 %, единствено като антикризисна мярка с краткотраен темперамент за хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене, защото тяхната активност е най-засегната от ограниченията за попречване на разпространяването на COVID-19.

АИКБ поддържа и мярката, ориентирана към книгоиздаването и разпространяването, защото тя обгръща и учебниците и образователните принадлежности, свързани с обществени разноски, тъй че нейното влияние върху бюджета ще е и по-ограничено.

Тези две оферти са отразени в законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти " и са подкрепени от премиера Бойко Борисов.

Работодателската организация отхвърля терзанията на финансовия министър Владислав Горанов за фиска.

"Не споделяме позицията, че понижаване на ставката за тези два бранша би трябвало да е съпроводено с увеличение на други налози. По-малкото доходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лв. общо за двата сектора) могат да бъдат обезщетени с нараснала събираемост, повече доходи от осигуровки и подоходен налог поради нараствания застрахователен приход, както и с понижаване на разноските на администрацията. Даже и нищо от това да не се случи, бюджетният недостиг би се нараснал от едвам 2,8% на не повече от 3,0 %. ", прецизират от асоциацията.

Според мнение на Министерството на финансите, с цел да се компенсират загубите, общата ставка по Данък добавена стойност би трябвало да се качи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18 на 100.

Министерството е пресметнало, че загубата за бюджета от концепциите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 милиарда лева доходи. Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за медикаментите и главните храни, за което упорства Българска социалистическа партия – 1.5 милиарда лева, излиза наяве от мнението.

По-ниският налог за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лева Свалянето на Данък добавена стойност на 9% за книги, учебници и пособия ще лиши бюджета от 13 млн. лева, а на детски храни, детски фармацевтични артикули и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лева Загубата от фитнесите би била 4 млн. лева, а от общите туристически услуги - 19 млн. лв..

Другите оферти за понижаване на Данък добавена стойност, препоръчани от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и "Воля " не срещат поддръжката на бизнеса. Трите политически сили предлага 9% данък за храни, медикаменти, детски артикули и фитнес центровете.

"Асоциацията е на кардинална позиция в поддръжка на актуалната данъчна система на България, която е направена по този начин, че да обезпечава положителни и предвидими условия за осъществяването на стопанска активност в страната. Всяка смяна в системата би изложила на риск и би сложила под подозрение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неподходящи сигнали към предприятията и вложителите ", се споделя в позицията на АИКБ.

Срещу данъчните промени се разгласи Българската търговско-промишлена палата.

"Прилагането на разнообразни ставки на налог добавена стойност е неефикасен инструмент - обвързван е с бюджетни загуби, повишение на административната тежест в данъчно отношение и даже с неналичието на краен ценови резултат върху потребителите - поради опазване на цените на стоките ", съобщи в свое мнение БТПП.

Според организацията при въвеждане на разнообразни данъчни ставки за Данък добавена стойност се усилва рискът от данъчни измами и укриване на Данък добавена стойност, тъй като се основава опция за погрешно обявление и погрешно използване на режима на понижена ставка.

Срещу концепциите на ГЕРБ и Обединени патриоти застават финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В четвъртък (21 май) на брифинг в Министерския съвет икономическият министър Емил Караниколов поддържа своя сътрудник Владислав Горанов, като разясни, че неговата работа е точно да се грижи за намаляването на разноските и трупането на доходи в бюджета.

"Не търсете спор. Това е негово обвързване. Ако през днешния ден всички решат, че не би трябвало да се заплаща Данък добавена стойност, на следващия ден няма да има пари за пенсии и заплати. Неговата съществена функционалност е да пази държавния бюджет, всеки министър желае да помогне на своя бранш, само че общата картина е в Министерство на финансите. Ако аз бях на неговото място, щях да бъда безусловно на неговото мнение ", сподели министърът на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР