Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените

...
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето за парите на партиите

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху измененията в Закона за държавния бюджет по отношение на финансирането на партиите. С 12 гласа " за ", 6 " срещу " и нито един " въздържал се " депутатите одобриха наново гласуваните в пленарната зала ремонти, които разрешават партиите да получават дарения от бизнеса, откакто партийните дотации бяха понижени на лев за автентичен глас, съобщи „ Канал 3 “.

Председателят на комисията Менда Стоянова разяснява, че разковничето на казуса се крие в понижения размер на дотацията, само че ГЕРБ, които са вносители на това предложение, са изпълнили волята на народа.

" Между първо и второ четене нямаше предложение от опозиционна партия, като се изключи Движение за права и свободи, които внесоха искане даваната от страната дотация на партиите да стане 0 лева Текстовете за финансиране на политическите партии е различна форма на финансиране за тези партии да могат да действат и да съществуват в правния мир ", акцентира Стоянова. Тя разяснява, че опасенията на президента, че посредством това финансиране партиите ще станат подвластни от избрани бизнеси са неоснователни, защото и до момента партиите получават дарения, единствено че това се пази в загадка. " Смисълът на този закон е да направи транспарантни връзките сред бизнеса и властта, които сега са скрити. В момента партии получават дарения от избрани лица, само че заради обстоятелството, че то е неразрешено се случва подмолно и скрито. Зависимостта и в този момент я има, само че тя остава скрита ", акцентира още тя. В петък следва законът да бъде гласуван от депутатите и в пленарна зала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР