Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на

...
Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на
Коментари Харесай

БСП: Павителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

Бюджетната комисия отхвърли пакета оферти на Българска социалистическа партия за преструктуриране на бюджета в поддръжка на губещи браншове и гилдии поради изключителното състояние, вместо плануваните в него към 2 милиарда за модернизиране на армията.
При гледането на плана за актуализация на Държавния бюджет за 2020 година за второ четене в бюджетната комисия Румен Гечев разкритикува схемата 60 на 40 и настоя да се плануват 30 млн. лева единствено за зеленчукопроизводителите, зарзаватчийство и отглеждане на животни като в допълнение финансиране през Държавен фонд „ Земеделие “ за сметка на модернизацията на армията. Тази мярка въобще няма да затрудни финансите на страната, безапелационен бе той.
Става въпрос за 30 млн. лева спомагателна дотация за чувствителни браншове, разясни зам.-председателят на комисията по земеделие и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Светла Бъчварова-Пиралкова, която е някогашен аграрни зам.-министър. Единственият метод да могат да бъдат предоставени тези дотации е посредством минимални помощи така наречен „ de minimis “, уточни тя и посочи, че съгласно Европейската комисия с артикули и артикули от чувствителни браншове фактически ще има проблеми със започването на пролетната акция и изхранването на животните. Причините са доста, разяснява тя и укори държавното управление, че не прави нищо, с цел да види в дълготраен проект каква е продоволствената сигурност на страната.
Например в отглеждането на животни тъкмо за 1 месец фуражните добавки изчезнаха – соевият шрот изчезна и цените се усилиха неимоверно доста. Сега следва пролетна акция – торове препарати за растителна отбрана – всичко това, което е извънредно високо като разноски в сензитивните браншове и е сериозен проблем . Затова предлагаме увеличение на „ de minimis “ с 30 млн., като това визира тези браншове, които и Министерството на земеделието оцени като най-засегнати “, съобщи проф. Бъчварова-Пиралкова. Тя напомни, че земеделският министър Танева изиска от Европейската комисия всички неусвоени средства, които са по стратегии да бъдат ориентирани към тези браншове и акцентира, че оценките и плановете са точно в тази тенденция, че те няма да могат да оцелеят.
„ Има проблеми с работната ръка в тези браншове, със заплащането, с стерилизация и разноски, които до момента не са били част от индустриалните им разноски “, уточни още зам.-председателят на земеделската комисия за изключително затруднените в пандемията от ковид стопани.
„ Призивът българските артикули да участват на пазара като благопожелание не може да се случи, тъй като първо би трябвало да се произведат тези артикули “, сигнализира още Бъчварова-Пиралкова и предизвести, че усложненията в дистрибуцията, превоза и доставката ще се отразят съществено върху това какво произвеждаме, какво има на пазара и на какви цени .
Сега е моментът - тъкмо април и май да се създадат вложения, с цел да има българско произвеждане ", безапелационна е тя. „ Европейска комисия от 25 000 евро „ de minimis “ на земеделско стопанство предложи да бъдат 100 000 и това е от преди 3 дни, което значи, че доста повече могат да са “, уточни още депутатката, настоявайки за поддръжка на тези чувствителни браншове. „ Зърнопроизводителите си осигуриха торове, препарати семена, закупени още декември – януари, което значи че при тях няма такива разтърсвания, каквито се чакат в сензитивните браншове “, добави тя, обяснявайки за какво Българска социалистическа партия предлага дотация единствено за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди.
Други, невъзприети от болшинството в комисията оферти на Българска социалистическа партия включваха дотации от 1 минимална работна заплата и осигуровки за самонаети лица, които не могат да работят поради изключителни ограничения . „ Тези 2 ограничения засягат 420 000 работещи и самонаети, като размерът на компенсацията е 914 млн лева за сметка на модернизацията на армията. Искаме тези 914 млн. вместо да купуваме оръжие в тази спешна година и да следваме европейската процедура “, аргументира концепцията Румен Гечев.
Той настоя и за спомагателни прехвърляния към общините в размер на 10% над заложените до момента като отплата за изгубени лични доходи. „ Ударът върху стопанската система ще бъде освен върху частния бранш в индустрията и услугите, несамо върху държавните доходи, само че и върху приходите на общините “, акцентира той.
Освен това - освобождение от такса боклук и тротоарно право за месеците, в които няма да имат активност затворените компании, в резултат на заповедите на държавното управление, предложи още Гечев.
Той настоя и за освобождение от връщане на Данък добавена стойност за периода на изключителното състояние на бракуваните хранителни артикули – до 2000 лева на търговски обект и разясни, че мярката е по отношение на нареждането за затваряне на заведения за хранене, хотели, поради изключителното състояние. „ Но хората са закупили артикули до петък, в този момент страната ще желае да им вземе и Данък добавена стойност за тези артикули, които страната е наредила да не бъдат употребявани “, уточни Гечев.
Увеличаване със 100 млн. лева на средствата по националния проект за дейности по заетостта за 2020 година, поради предстоящото фрапантно нарастване на безработицата , предложи още той.
„ Бюджетните ни оферти са свързани с налични средства, преструктуриране на бюджета и подхождат на необятно прилаганата европейска процедура “, акцентира Гечев.
При гласуването, обаче концепциите на левицата не бяха подкрепени.
Какво още одобри Бюджетната комисия вижте ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР