Бюджетната комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1

...
Бюджетната комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1
Коментари Харесай

Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев

Бюджетната комисия понижи на второ четене партийна дотация на 1 лева за фактически получен глас, съобщи Агенция „ Фокус “.

Текстовете са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 година и бяха признати на второ гласоподаване от комисията. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Съгласно текстовете за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година размерът на държавната дотация ще е 11 лева за получен автентичен глас.

Намалението на партийната дотация от 11 лева на 1 лева ще важи за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година Депутатите от Комисията отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи за 0 лева партийна дотация за фактически получен глас, както и това на Вътрешна македонска революционна организация размерът на дотацията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лева

По-късно бюджетната комисия одобри предлагането на Движение за права и свободи партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. Предложението на Движение за права и свободи бе заложено в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се променя Законът за политическите партии.

В до момента настоящите разпореждания активността на политическите партии се финансира от лични доходи и от държавна дотация.

Прието бе предлагането на работната група страната и общините да дават безплатно офиси на политическите партии.

Отхвърлено бе предлагането на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Депутатите отхвърлиха предлагането и на Вътрешна македонска революционна организация партиите, които имат парламентарни групи, да получават спомагателни дотации. По предложение на ръководителя на Бюджетна комисия всички останали текстове, отвън тематиката за дотациите, не бяха подложени на гласоподаване. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР