Бюджетната комисия към Народното събрание прие на първо четене предложение

...
Бюджетната комисия към Народното събрание прие на първо четене предложение
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри значително увеличение на имотните данъци в курортите

Бюджетната комисия към Народното събрание одобри на първо четене предложение на " Обединени патриоти " притежателите на парцели в курортите, за които това не е главно жилище, да се таксуват със доста по-високи налози. Текстовете плануват налогът да е от 0.5 до 0.7 на 100 от данъчната оценка на парцела в националните морски и планински курорти и от 0.2 до 0.4 на 100 в останалите зони за отдих. Проектът визира парцели в 143 обитаеми места. За тях имотният налог ще се вдигне фрапантно. В момента общините го дефинират в промили по отношение на данъчната оценка.
Предложенията бяха признати с гласовете на ГЕРБ и националистите, Движение за права и свободи гласоподаваха срещу, а от Българска социалистическа партия се въздържаха. Мотивите на вносителите са, че огромна част от притежателите на така наречен апартхотели ги отдават чартърен през сезона, без да заплащат налози на общините. Така те влизали в нелоялна конкуренция с добросъвестните хотелиери и притежатели на квартири.
Вицепремиерът Валери Симеонов, който защитаваше законопроекта от името на патриотите, разясни, че по негови калкулации в обсега на новия налог ще попаднат към 500 000 апартхотела по морето и в планинските курорти, от които ще се събират над 200 млн. спомагателни доходи. От сдружението на общините обаче се усъмниха в сумата и разясниха, че сега те общо събират с към 100 млн. лева повече, написа Сега.
Социалистите гласоподаваха " въздържал се " с разяснение, че философията на законопроекта е сбъркана. От Българска социалистическа партия разясниха, че не е обикновено недвижимите парцели да се таксуват с спомагателен данък единствено за това, че приходните организации не събират дължимите налози от притежателите. Йордан Цонев от Движение за права и свободи добави, че в случай че законопроектът бъде признат, той сигурно ще бъде пратен в Конституционния съд поради двойно данъчно облагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР