Бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета за

...
Бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета за
Коментари Харесай

Актуализацията на Бюджет 2020 мина през бюджетната комисия, следобед влиза в пленарна зала

Бюджетна комисия одобри на първо четене актуализацията на бюджета за 2020 година с 13 гласа " за ", 6 " срещу " и 1 " въздържал се ". Предстои актуализацията да бъде прегледана от пленарна зала след 14.00 ч.

Законопроектът планува увеличение на лимита за вдишване на нов държавен дълг от 2, 2 милиарда лева на 10 милиарда лева Измененията плануват Министерският съвет може да издава държавни гаранции по нови заемни съглашения на Българската банка за развиване по Закона за Българската банка за развиване в размер до 700 млн. лева или тяхната валутна равноценност при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се оферират и промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Там би трябвало да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели опазване на работните места в страната. За застраховане на нужния запас по бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд „ Безработица “ се предлага увеличение на прехвърлянето от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 милиарда лева, в това число 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО.

С измененията по приходите и разноските се трансформира и салдото по държавния бюджет като се предлага то да бъде недостиг в размер на 3,45 милиарда лева /2,9 на 100 от прогнозния БВП/. С тези планове се трансформира и прогнозното салдо по консолидираната фискална стратегия за 2020 година, като се планува недостиг в размер на 3,51 милиарда лева /3 % от прогнозния БВП/. Предлага се също смяна на дълговите ограничавания - за вдишване на нов държавен дълг и опция за издаване на нови държавни гаранции, с което се цели обезпечаването на финансиране на недостига, както и застраховане на буфер при положение на по-негативен сюжет от заложения. 

По време на изявленията, министърът на финансите се разгласи за по-удачна тактиката преди да се наложи нулиране на фискалния запас, да се поддържат задоволително фискални буфери, с цел да може във всяка непредвидена обстановка, страната да продължи да действа.

„ В подтекста на предлаганото увеличение на недостига - 3,5 млрд.лв., и обезпечаването на спомагателен капитал за ББР - 700 000 000 лева, което общо възлиза на 4,2 млрд.лв., както и за гарантиране на задоволително ликвидни фискални буфери при положение на по-негативен от упования сюжет, се предлага увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг на 10 милиарда лева “,  обясни пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му, нуждата от актуализация на републиканския бюджет произтича от очертаващата се неспособност да бъдат спазени заложените параметри с плановете по ЗБДОО за 2020 година, заради предстоящо несъблюдение на приходите и нуждата от осъществяването на спомагателни разноски за 2020 година

„ Чуха се думи за " празен чек ", няма нищо празно в този чек, тъй като сега, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния запас, те могат да изоставен Фискалния запас единствено по три аргументи: за погасяване на дълг, за интервенции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е казусът с нарастването капитала на Българската банка за развиване и за разноски. Всеки един от тези аспекти е авансово нормативно избран “, посочи Владислав Горанов. 

„ Вие не пипате фискалния запас от 5 милиарда лв., никаква част от него, а оферирате да отидем единствено на държавен дълг от 10 милиарда По каква причина? Каква е повода да не се пипа фискалният запас? Числата имат тип на цифри, които са подхвърлени на основата на някаква да приемем експертна оценка. Зад тези цифри няма безусловно никакви доклади - по какъв начин сте сметнали какъв брой ще намалее потреблението, по какъв начин сте сметнали, че безработицата ще се усили единствено с 2%, по какъв начин сте сметнали, че растежът ще бъде минус 3% “, попита Румен Гечев от левицата по време на дебатите в бюджетната комисия по актуализацията на бюджета. По думите му тази мярката 60/40 няма да сработи и ръководещите ще изискат да я трансформират.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че е непрофесионално да се приказва за 10 милиарда лв. нов дълг, тъй като се предлага да се усили досегашният таван от 2,2 на 10 милиарда лв., т.е. със 7,8 милиарда лв.. „ Ние ще подкрепим по този начин препоръчаното изменение на държавния бюджет. В условия на тази рецесия ние отхвърляме да бъдем несъпричастни с останалите институции. Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, само че и то е под изискване, е дали тези стъпки са задоволителни “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

„ С тази актуализация се дава сигнал за комфорт. Ако тези параметри с времето се окажат прекомерно консервативни, сме тук, с цел да ги променим. В този закон има опция за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на държавното управление опция за еластичност, да може да реагира, в случай че е належащо, за часове. Не одобрявам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим през днешния ден, и, когато след това имаме потребност от пари, да тръгнем да ги търсим незнайно от кое място и на каква цена “, поддържа предлагането на държавното управление ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/

„ Обединени патриоти “ застанаха зад препоръчаната актуализация на бюджета. „ Наясно сме, че би трябвало да поддържаме съвсем всички промени в бюджета, тъй като държавното управление има достъп до цялостната информация за средствата, които влизат и излизат. Десетте милиарда, които Министерски съвет желае през днешния ден да гласуваме - би трябвало да има буфер, на доста хора ще пристигна ред да се оказва помощ, даже след два месеца да свърши епидемията, стопанската система ще се възвръща най-малко шест месеца по-късно “, уточни Александър Сабанов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР