Бюджетите на Здравната каса, на НОИ и на държавата бяха

...
Бюджетите на Здравната каса, на НОИ и на държавата бяха
Коментари Харесай

Болниците няма да се прелицензират, но ще има единни стандарти

Бюджетите на Здравната каса, на Национален осигурителен институт и на страната бяха признати от бюджетната комисия на второ четене. Депутатите анулираха прелицензирането на всички лечебни заведения, само че го замениха с въвеждане на единни стандарти, съобщи Българска национална телевизия.
Депутатите одобриха и трите закона без полемика всъщност и без да одобряват нито едно от предложенията на опозицията. Най-спорен се оказа текстът на Закона за бюджета на НЗОК и изключително основаването на мегаагенцията за медицински контрол, която ще сплоти дейностите по трансплантациите, одит и лицензиране на лечебни заведения.
От опозицията разкритикуваха това с думите, че сходна Агенция може да се трансформира в бушон за размиване на отговорността в опазването на здравето. Управляващите опазиха новата организация и съблюдаваха обещанието си да се откажат от прелицензирането на всички лечебни заведения. Те обаче вкарват стандарти, които лечебните заведения би трябвало да изпълнят.
" Всички стандарти ще бъдат релативно унифицирани и ще са в полза на качеството на лечебния развой, по този начин или другояче шест месеца би трябвало да са задоволителни за изработването на тези стандарти и още шест месеца лечебните заведения да преведат активността си по отношение на новите медицински стандарти. Крайният период е 31 декември 2019 година ", съобщи Даниела Дариткова, ръководител на Здравната комисия.
" Ние доста пъти се обръщахме в пленарна зала към господин Ананиев с предложение да бъде заменена системата на акредитация на лечебните заведения, само че метода, по който се структурира тази Агенция. Създава благоприятни условия за доста съществени недостатъци в работата ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.
Спор провокира и наложителното пенсиониране на хората, които към този момент са пенсионирани и са държавни чиновници, само че законът беше признат.
Държавният бюджет ще бъде гласуван публично в пленарна зала идната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР