Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина

...
Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина
Коментари Харесай

Депутатите гласуват бюджета на здравната каса и общественото осигуряване

Бюджетите на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване за следващата година се чака да бъдат гласувани през днешния ден на първо четене в пленарната зала, оповестява econ.bg.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е прекосяването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лекуване на деца към касата.

По отношение на публичното обезпечаване - увеличението на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лв. е главната смяна, върху която се чака ръководещи и съпротива да опълчват причините си.

С повдигането на оптималния застрахователен предел от следващата година оптималната пенсия ще се усили до 1200 лв. от 1 юли. Това обаче опонира на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

Д-р Хасан Адемов от Движение за права и свободи е изрично против решението. " Максималният размер на пенсиите да се дефинира, откакто е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст - всяка година с бюджета на ДОО ", предлага той.

За всички останали пенсии - от 1 юли ще има нарастване с 5,7%, което по традиция се прави по швейцарското предписание.

" Повишаването на пенсиите по швейцарското предписание е значимо и с цел да се усилят тласъците за обезпечаване на тези жители, които сега работят. Положително е повишението и на тавана на пенсиите ", отговори финансовият министър Владислав Горанов, който е уверен.

Що се отнася до бюджета на здравната каса - прекосяването на фонда за лекуване на деца и на организацията за трансплантации ще разреши по-добро ръководство на парите.

В противоположен случай " моят сътрудник, отрасловият министър, ще направи Национална агенция за приходите на 28 дирекции ", счита здравният министър Кирил Ананиев.

Преди да стартират дебатите всъщност обаче, би трябвало да има кворум.

" Кворумът е обвързване на болшинството, по думите на министър председателят Борисов. Ако те си го обезпечат, ще участваме в дебатите с нашите различни оферти ", сподели Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия. Очаква се депутатите на левицата да не се записват през днешния ден в пленарна зала.

От Движение за права и свободи също предизвестиха, че няма да се записват, а от " Воля " имат условия - оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

" Ние твърдо желаеме тези оставки ", съобщи в предаването " Неделя 150 " водачът на Воля Веселин Марешки. В противоположен случай - и неговата група ще спре да се записва при започване на пленарните съвещания.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР