Бюджетът за земеделие за 2022 година е скромен, недостатъчен и

...
Бюджетът за земеделие за 2022 година е скромен, недостатъчен и
Коментари Харесай

Обединени земеделци предлагат: Дребните фермери да се осигуряват върху 500 лева

„ Бюджетът за земеделие за 2022 година е непретенциозен, непълен и не е съгласуван с тежката икономическа рецесия, продължаващата пандемия и нарастналите разноски за производството на земеделска продукция. Предложеното увеличение на минималния застрахователен предел за фермерите на 710 лв. ще вкара в сивия бранш повече дребни аграрни стопани. Затова повишението би трябвало да става гладко и последователно, поради високата инфлация и високите цени на горивата, торовете и препаратите за растителна отбрана. “ Това съобщи ръководителят на Политическа партия Обединени земеделци Петя Ставрева на конференция на партията в Българска телеграфна агенция – Пловдив.

В брифинга участваха също Зара Клисурова – ръководител на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури, Петър Минков - заместник-кмет на община Марица, Георги Ташев - Член на Националното управление на Обединени земеделци и кметовете на селата Радилово - Благой Харизанов, на Царацово – Димитър Петров и на Войсил – Стоян Черкезов.

От Обединени земеделци оферират понижаване на административните такси, цените на почвените и други проби, изключително за биологичното произвеждане, както и облекчение на данъчната и осигурителна тежест на земеделските производители, сподели Ставрева.

Преференцията за самоосигуряване на доста дребните и дребните фермери да се увеличи до 500 лева, оферират от Обединени земеделци. Под дребни и доста дребни предлагаме да се схващат аграрни производители (ЗП) с общ междинен индустриален размер до 25 хиляди лв., уточни тя.

Средните и огромни стопанства е заслужено да се обезпечават на наложителния застрахователен приход за всички самоосигуряващи лица - 710 лева  с цел да им се изравни приноса в осигурителната система и да не страдат  в бъдеще от ниски пенсии.

На работещите в животновъдни стопанства би трябвало да се даде опция да се обезпечават за  2-ра категория труд  по техен избор, уточни Петя Ставрева.

Всички дребни аграрни стопани внасят осигурителните си вноски при започване на годината. Високите цени сега на всички торове, препарати, енергоизточници и други им пречи да провеждат производството си, сподели в поддръжка на тази позиция заместник-кметът на община „ Марица “ Петър Манков. Той уточни, че в общината са регистрирани 900 аграрни производители, като множеството от тях са междинни и дребни. Минков сподели още, че тематиката за техните обезщетения не се разисква.

От Обединени земеделци оферират също да се удължи срокът за деяние на член 163 от Закона за Данък добавена стойност за неначисляване на Данък добавена стойност при продажба на зърнени и механически култури. Също по този начин да се проучат благоприятни условия за включване и на други артикули от първа нужда в листата на освободени от Данък добавена стойност доставки.

Предвид рецесията от Обединени земеделци оферират Данък добавена стойност за питателните артикули да се понижи на 9 %. Ставрева посочи, че в множеството страни от Европейски Съюз Данък добавена стойност на питателните артикули е до 10 на 100, а има и такива, където храните са освободени от Данък добавена стойност.

От партията упорстват също да не се позволява посредством използване на подзаконови нормативни актове ограничение и лишаване на законови права на земеделските производители у нас, въведени със закон или правилник.

Във връзка с предложенията на Европейските институции за битка с олигархичните структури и злоупотребите с евросубсидии, настояваме да се прави действителна инспекция с десетгодишна отминалост за съгласуваност по комерсиалния закон,  за разпоредителни покупко-продажби със земи и капитал и за измами на всички кандидатствали за директни заплащания и по ограниченията за подкрепяне, акцентира Петя Ставрева.

От Обединени земеделци поддържат въвеждането на горна граница на дотациите най-много до 100 000 евро. за най-големите аграрни стопанства  след приспадане на средствата за работна заплата и осигуровки. Настояваме за последователно повишение на 3-годишният таван на „ де минимис ” от 15 000 евро на 30 000 евро на земеделско стопанство – гладко, с 5 хиляди на година, сподели Георги Ташев.

Също по този начин страната да предприеме ограничения за подкрепяне на фермерите за осъществяване на отговорностите по Нитратната инструкция – за течното и естественото наторяване, и по Зелената договорка, желаят от партията. За да бъдат осъществяване новите условия се постанова 100 % подкрепяне посредством национални схеми – финансиране  чрез  дотация за монтиране на уреди и техника за течна тор, сподели Ташев. По думите му не е допустимо фермер самичък да построи лагуна за течен тор.
Петя Ставрева и ръководителят на земеделската комисия в Екологичен потенциал Норбърт Линс разискаха ограничения за ръководство риска
Председателят на Политическа партия Обединени земеделци Петя Ставрева разиска с ръководителя на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Е...
Прочети повече
Друго предложение на Обединени земеделци е да бъде увеличено със 100 % подпомагането на фермерите със средства от националния бюджет и от европейските фондове за превъзмогване на последствията от икономическата рецесия и пандемията с КОВИД – 19 и предвид на нарасналите индустриални разноски. В т. ч. за торове, препарати за растителна отбрана, горива и други, сподели Ташев.

Във връзка с интервенционните ограничения за подкрепяне на селските региони през новия програмен интервал от Обединени земеделци оферират подпомагането на дребните аграрни производители, които обработват до  50 дка. или отглеждат до 50 говеда или до 100 овце - по сегашните ограничения 6,3 и 6,1  - да се завиши на 100 000 лв..

Розопроизводството в България  е в колапс, сигнализира от своя страна Зара Клисурова. След приемането на Закона за розата и единния указател, по думите й, нещата в бранша още веднъж са зациклили. Страната ни е с най-малката ставка за заплащане на единица повърхност, което прави секторът неконкурентоспособен. Клисурава посочи, че 4 месеца е траяла работата по стратегически проект за розопроизводството, само че работата по него е спряна и „ той по този начин и не е видял бял свят “.

Розоберната акция, която се прави ръчно, още веднъж ще свари неподготвени розопроизводителите, предвижда Клисурова. Тя посочи, че повишението на цените води до повишение на себестойността, а обезщетения за бранша няма. Експертът също съобщи поддръжка за настояването за повишение на мярката „ Де минимис “. В помощ на стопаните може да бъде Българската банка за възобновяване и развиване (ББР) с нисколихвените заеми, сподели още Клисурова.

Петър Минков от своя страна подчертава на безконтролния импорт на зеленчуци и плодове и прикани за интервенция на страната за неговото секване. Това може да стане посредством въвеждането на защитни мита и строго следене на вноса, уточни той.
9% Данък добавена стойност за храните желаеха производители
Храните в Германия са по-евтини, тъй като там Данък добавена стойност е 13,5% по-нисък, а енергийните разноски у нас и там са изравнени. Това разяснява в мраз...
Прочети повече
Кметът на Радилово Благой Харизанов изрази мнението, че общинският бюджет би трябвало да бъде заслужено разпределен сред обитаемоте места, а не да е съсредоточен единствено в общинския център. По думите му,  от еврофондовете до селата не доближават средства, което спъва развиването им.

Проектът на Националния стратегически проект да бъде оповестен на интернет страницата на земеделското министерство, упорстват също от Обединени земеделци. Така всички заинтригувани страни ще могат да се срещнат със наличието му, означи Ташев.

Петя Ставрева акцентира, че от Европейска комисия упорстват държавите-членки навреме да изпратят своите стратегически проекти, с цел да не подлагат на риск помощта си към фермерите. За страдание България закъснява с изпращането на своя стратегически проект. В същото време е неотложно земеделските производители да са наясно с новите критерии и благоприятни условия за приемане на европейски следства. 

Не на последно място от партията упорстват Народното събрание, след публично разискване,  да одобри Закон за браншовите организации, който ясно да регламентира представителството и разпоредбите за признание на съответната организация.

От Обединени земеделци постоянно сме упорствали за дълготрайна тактика за развиване на земеделието, сподели още Петя Ставрева. Тя акцентира, че предложенията на партията за промени в аграрното законодателство ще бъдат изпратени до Министерство на земеделието и до отрасловата комисия в Народното събрание.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР