Бюджетът за спорт в София трябва да бъде поне 1%

...
Бюджетът за спорт в София трябва да бъде поне 1%
Коментари Харесай

Николай Николов: Бюджетът за спорт в София трябва да е поне 1% от общия на СО

Бюджетът за спорт в София би трябвало да бъде най-малко 1% от общия на Столична община. Това съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов в коментар във връзка идното приемане на Бюджет 2019 в края на януари. За предходната година за спорт бяха отделени едвам 0,2%
" Управляващите в Столична община към момента не са входирали тяхното предложение за Бюджет 2019, което ще бъде импортирано за гласоподаване на идната сесия в края на месеца. А през днешния ден е последният период за това, разяснява Николай Николов. - Досега главно от медиите разбираме, че Бюджет 2019 на Следствен отдел към окръжна прокуратура ще бъде рекорден - 1,6 милиарда лв.. Очаквам от цялата тази сума за спорт да бъдат отделени или още веднъж 0,2%, или даже този % да бъде понижен на 0,1 ".

На днешното съвещание на СОС беше гласуван докладът за осъществяване на сесия за програмно финансиране през 2018 година, оповестена по Програма за развиване на физическото образование и спорта.

" От него става явен един доста противен факт - против отделените от Столична община 282 377 лв. за финансиране на спорта в просветителни институции, районни администраци и дребни обитаеми места, представянето на софийските учебни заведения в Ученическите игри в най-популярните спортове като футбол, баскетбол, волейбол, атлетика, хандбал на национални равнище, е трагично, разяснява Николай Николов. - Има спортове и възрастови групи, в които софийските учебни заведения даже не са в Топ 10 в класирането. Няма по какъв начин да приема обяснението на заместник-кмета Тодор Чобанов, че Столична община не цели да създава първенци. Това изявление е цялостен парадокс за мен. Спортът, с изключение на грижа за здравето, е и метод за създаване на темперамент и привички у децата. А характерът се гради посредством мотивацията на тези деца да печелят спортните надпревари, в които вземат участие. Според протоколите на Министерство на образованието, Министерство на спорта и на Българската асоциация " Спорт за всички " от Училищните игри за 2018 година, в класиранията в другите възрастови групи представителите на София са изпреварени от градове като Етрополе, Правец, Несебър,

Силистра, Хасково, Ботевград, Монтана, Видин... Какво повече да приказваме!? ".

Николай Николов съобщи, че традицията на Столична община е спорадично да провежда единствено празници на спорта, което по никакъв метод не демонстрира резистентност и развиване на физическото образование у подрастващите в града. " Категорично считам, че бюджетът за спорт, отделян от Столична община, би трябвало да бъде повишен на най-малко 1% от общия. Освен това би трябвало да бъдат заложени повече критерии, с които да бъде дейно следено изразходването на заделените средства, съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия. - Спортът е здраве и е най-хубавата предварителна защита от зависимостите от алкохол, цигари и опиати. Освен това понижава експанзията у децата и защищава от затлъстяване. А българските деца са на трето място по затлъстяване в Европейския съюз по публични данни. Затова ние, общинските съветници, сме длъжни да създадем нужното, с цел да осигурим на подрастващите задоволително ефикасна опция да спортуват, а не ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура да употребяват спорта за техен на ниска цена пиар ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР