„Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма

...
„Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма
Коментари Харесай

Важно: Повече или по-малко пари ще доплащат пациентите в болниците?

„ Бюджетът за идната година е същият като за предходната. Няма основна разлика. Няма нарастване на средствата за профилактика и за извънболнична помощ”, съобщи в студиото на „ Здравей, България” Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

„ Извънболничната помощ продължава да се подценена. Пациентите би трябвало влизат в болница, единствено когато казусът им не може да се реши у дома. Когато не отделяме средства за профилактика, не предотвратяваме възникването на заболявания”, счита юристът по здравно право Мария Шаркова.

По думите й един от главните проблеми в извънболничната помощ са регулативните стандарти. „ За пациента е по-лесно да бъде признат в болница, в сравнение с да се създадат всички нужни проучвания, без да бъде признат в лечебно заведение”, сподели още Шаркова.

„ Тази година Лекарският съюз и Здравната каса ще подпишат Национален рамков контракт за 3 години. В него са записани броя на медицинските действия и цените им. Бюджета на касата е произведение от броя на дейностите по цените. Когато те подпишат контракт за 3 години, това значи, че той ще остане същия”, разясни Кацаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР