Бюджетът за следваща година е антикризисен бюджет за хората, а

...
Бюджетът за следваща година е антикризисен бюджет за хората, а
Коментари Харесай

Бюджет 2021 бил за хората, антикризисен и много добър според правителството |

Бюджетът за последваща година е антикризисен бюджет за хората, а даже и след вземането на нов държавен дълг отново ще бъдем на по-ниски от междинните за Европейски Съюз равнища. С тези причини, част от министрите в държавното управление с нападателен звук опазиха проектобюджета за идната година в отговор на рецензиите на президента Румен Радев и опозицията.

“Държавата прави всичко допустимо антикризисните ограничения, свързани с COVID-пандемията да доближат бързо и до всеки жител. Какво конюнктурно, предизборно и разоряващо има в това да изпълняваме апелите от пролетта за още и още поддръжка? ”. Това попита вицепремиерът Томислав Дончев. Дончев. Допълнително финансиране планувано в Бюджет 2021 поради пандемията включва 1.647 милиарда лева за подкрепяне на семействата, 577 млн. лева за подкрепяне на бизнеса, 749 млн. лева за държавните органи по преодоляване на пандемията. Отделно 1 милиарда лева са обезпечени от препрограмиране на оперативните стратегии, които ще продължат да се усвояват и следващата година. Други 1.3 милиарда лева се чакат по европейската стратегия REACT EU за поддръжка на бизнеса, обществено подкрепяне, здравната система и образованието.

Вместо откъс от Гьоте Дончев този път реши да отговори на рецензиите на Радев с мисловния опит на Е. Шрьодингер с който той желал да покаже непълнотата на квантовата механика при прехода от субатомни към макроскопични системи. Според Дончев ние се намираме в обстановка сходна на котката на Шрьодингер, в която тя е по едно и също време е жива и мъртва. „ Ако следваме апелите и рекомендациите на президента, това, което вършим, е по едно и също време вярно и по едно и също време погрешно. Много постоянно се случва освен хората, само че и даден политически представител да не помни какво е споделил преди няколко месеца. Тук употребявам мотива да ви насоча вниманието към април месец тази година и апелите за още ограничения и помощ, която да бъде оказана. „ Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е несвоевременно да занимаваме хората с връзките сред президентската институция и и изпълнителната власт “. Край на цитата. „ Необходими са още ограничения “. Ето ги ограниченията “, сподели той.

Дончев сподели, че сега 23,5% е съотношението дълг и Брутният вътрешен продукт, с което България продължава д абъде измежду първенците в Европейски Съюз.

326.6 млн. лева повече ще има за здравноосигурителни заплащания в бюджета на НЗОК, сподели зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Тя увери, че е очакван буфер от над 600 млн. лева, който ще се употребява при положение на потребност за възнаграждение на медицински действия, заплати на личен състав и други И следващата година лечебните заведения ще получават най-малко 85% от бюджета си, ако още веднъж нямат задоволително активност поради коронавирус рецесията. Предвидени са спомагателни средства за проби, 75 млн. лева за обезпечаване на ваксина против COVID-19. 50 млн. лева ще има за създаване на националната педиатрична болница.

Просветният министър Красимир Вълчев разгласи, че ще има невиждан растеж на разноските за обучение. “Чухме, че би трябвало да се пести, тъй като крадем от бъдещето. Разходите за обучение са са по-висока възвръщаемост от вложенията. Дори и да заемеш, са с по-висока възвращаемост ”, сподели той. Вярваме, че ще имаме качествено обучение, в случай че привличаме най-хубавите възпитаници към специалността, изясни просветният министър Красимир Вълчев. Най-голямата кражба към бъдещето ще бъде да пестим от учители, разяснява той нападките на опозицията. Догодина с последната стъпка за удвояване на учителските заплати, междинната учителска заплата ще стане 125% от междинната за страната, посочи Вълчев, само че дефинира това като предизборна вест не от бъдещето, а от предните избори.

Този бюджет получи доста избрания, само че най-точното му определение е, че това е бюджет за хората, дефинира общественият министър Деница Сачева. “Питам нашите критици, по кое време са откровени - когато желаят ограничения или когато ни подлагат на критика, че предлагаме ограничения, обърна се и тя към критиците. 300 млн. лева ще има за мярката 60/40, 463 млн. лева се дават за развъждане на деца, това разхищаване ли е, безсмислено ли е, предизборно ли е, попита Сачева. 390 млн. лева се дават за развъждане на всяко дете, за децата в първи и в осми клас, това предизборно ли е, продължи общественият министър. На фона на всичкото ругаене и нахвърляните цифри, общественият министър създаде единствената същинска вест на брифинга - през днешния ден на съвещанието на тристранката министерството на труда е внесло оферти за промени в кодекса за обществено обезпечаване, които касаят втората пенсия. Едната смяна се отнася до това Национален осигурителен институт да промени методиката си за пресмятане на коефициента на редукция на главната пенсия за родените след 1959 година, заяви Сачева. Така коефициентът ще падне под 10% - съвсем на половина на това, което е заложено в този момент. Втората смяна е от 1 януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния период, да трансферират средствата си от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР