Бюджетът за догодина е изчислен при подценени рискове заради кризата

...
Бюджетът за догодина е изчислен при подценени рискове заради кризата
Коментари Харесай

600 милиона лева буфер в бюджета за 2021-а заради К-19! Три комисии го одобриха

Бюджетът за следващата година е изчислен при подценени опасности поради рецесията с ковид. За това предизвести Българска народна банка по време на първото четене на взаимното съвещание на три парламентарни комисии – по бюджет и финанси, по обществени въпроси и по опазване на здравето, осведоми БНР. 

Комисиите утвърдиха проекторамката за следващата година, в която е заложен недостиг от 4 милиарда и 900 милиона лв. и опция за изтегляне на нов дълг от 4 милиарда и половина лв..

Финансовият министър съобщи, че с актуализацията на тазгодишния бюджет за трети път и финансовата рамка за следващата година държавното управление цели да подтиква стопанската система и да подкрепи семействата в изискванията на пандемията.

Той добави, че направените планове плануват дефицитът по КФП да се усили до 5,2 милиарда лв. или 4,4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. И в случай че понижим от тези 4,4 % 2,5%, които са директно свързани с Covid пандемията, ние още веднъж ще влезем в границите на недостига, който се изисква от Маастрихтските критерии. 

Изчислението е направено при упованието за спад на стопанската система от 3 на 100 тази година и възобновяване от 2,5 на 100 следващата година – тези, които са прекомерно оптимистични, съгласно подуправителя на Българска народна банка Калин Христов. За тази година Българска народна банка предвижда спад от 5,5 на 100, а Европейската комисия - с 5,1 на 100, напомни той.

" Вероятно буферите би трябвало да бъдат по-големи, с цел да се подсигурява риска против още по-негативен сюжет, тъй като на процедура се вижда, че не може да се предвижда развиването на пандемията, и оттова въздействието ѝ върху икономическата интензивност ", сподели той.

В актуалната рамка са заложени 600 милиона лв. буфер, които ще отидат за справяне с Covid, съгласно министър Ананиев.

В проектобюджета за 2021 година е заложен недостиг от 3,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт. 

4 милиарда и 500 милиона лв. е вероятният нов дълг, като в края на 2021 година общата задлъжнялост на страната ни не би трябвало да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лв., написа в проектобюджета за следващата година.

В средносрочната финансова рамка, чийто небосвод е 2023 година, обаче е записано, че в края на интервала държавният дълг може да надвишава 38 милиарда и 800 милиона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР