Бюджетът за догодина е харчене на пари без ясни цели,

...
Коментари Харесай

Иван Нейков: Бюджетът за догодина е харчене на пари без ясни цели |

Бюджетът за следващата година е харчене на пари без ясни цели , разгласи шефът на Балканския институт за обществена политика и някогашен обществен министър Иван Нейков пред БНР.

Решението за детските надбавки е да направи родителите щастливи, само че не е явен методът, по който ще стане това. " Много елементарно е да кажеш на половината родители – ние ще ви понижим налозите, само че една голяма част от хората в действителност не подават данъчни заявления, през които да стане това понижаване ", изясни Нейков и добави, че от това състояние ще могат да се възползват единствено тези, които с изключение на работна заплата, получават и други приходи. " Кашата продължава с детските надбавки и евентуално ще я гледаме още 2 година ", безапелационен е Иван Нейков.

Бюджетът планува повече пари за обществените сфери спрямо 2019 година, само че може да се окаже, че дефицитът ще е доста по-голям, предвижда той.

За 2022 година се залага недостиг към 4%, т.е. чака се, че 2021-ва ще е по-добра от идната година. Предвижда се повишаване на приходите от Данък добавена стойност, което значи повишаване на вътрешното ползване, изясни още Нейков.

" Каква е обаче реакцията на хората за 2020 година? Само за няколко месеца данните от Българска народна банка сочат внезапно повишаване на новите депозити на хората. Което значи, че хората реагират по напълно естествен метод: стопират разнообразни разноски, с цел да има „ бели пари за черни дни “. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим доста повече, в сравнение с в този момент, с цел да има по-големи приходи от Данък добавена стойност, остава рискова. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е доста по-голям ", сподели Нейков.

Според него ограниченията в поддръжка на пазара на труда са copy paste на ограниченията от 2020 година, " което значи, че държавното управление чака, че проблемите няма да бъдат разнообразни, щом не предвиждаме нов инструментариум в тази посока ". Иван Нейков направи съпоставяне с други европейски страни, където се виждат " нови принадлежности и нова вълна на отбрана ", а в рисковите браншове се вижда доста по-директна поддръжка от страна на бюджета, която да се яви животоспасяваща.

Нейков предвижда, че бизнесът ще продължи да изпитва усложнения за доста по-продължителен интервал от време, тъй като има повишаване на разноските, свързани със защитните ограничения по време на пандемията, и тези разноски би трябвало да бъдат приети за присъщи и да не бъдат облагани. Според някогашния обществен министър работодателите също ще имат големи разноски в идващите години за обезпечаването на безвредна работна среда, а за това никой не приказва.

Той предложи на хората да не вършат внезапни придвижвания за прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт, 

" Когато наближи моментът да излизаш в пенсия, когато имаш право на пенсия и от първия, и от втория дирек, най-добре е - иди първо при пенсионния си фонд, където се осигуряваш за втората пенсия, и поискай от тях информация – каква пенсия ще ми дадете при настоящото законодателство. Когато получиш този отговор, иди в Национален осигурителен институт и ги попитай – вие каква пенсия ще ми дадете съгласно 30, 40 години застрахователен стаж и така нататък И когато получиш двата отговора, попитай Национален осигурителен институт – а в случай че си трансферира парите при вас, каква пенсия ще получа единствено от вас. И тогава, въз основата на тази информация, сядаш у дома, вземаш молива и смяташ ", предложи Иван Нейков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР