Бюджетът за 2020 година бе приета на първо четене в

...
Бюджетът за 2020 година бе приета на първо четене в
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ, Патриотите и Воля бюджетът бе приет на първо четене

Бюджетът за 2020 година бе призната на първо четене в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Воля. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха срещу и нарекоха направената от държавното управление финансова рамка " бюджет на застоя ".
Ресорният министър Владислав Горанов изясни какъв брой е уравновесен бюджетът и по какъв начин в него са заложени буфери против " неподходящи стопански условия ". Точно против " уравновесения " бюджет приказваха депутатите от левицата и от Движение за права и свободи. Според тях ГЕРБ оферират " повече от същото ", само че без действителни благоприятни условия за промени и развиване изключително в обществената сфера.
Държавният бюджет е последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална стратегия за следващата година. Вчера пленарната зала утвърди на първо четене останалите два - бюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.
Общо за първи път от 11 години насам консолидираната стратегия излиза на нулево салдо - т.е. следващата година страната ще събере и ще изхарчи една и съща сума - близо 47 милиарда лв..
Във финансовата рамка е заложено следващата година стопанската система да означи растеж от 3,3 на 100, безработицата да продължи да спада, а растежът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред реализирането на прогнозата е неподходящата външна среда.
През 2020 година се планува опцията за изтеглянето на нов дълг от 2,2 милиарда лв., което е и един от буферите в бюджета, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
Попитан дали има заплаха още веднъж да актуализираме бюджета поради еднократно огромно заплащане, Горанов не изключи сходна опция.
От своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ръководещите, че гледат на бюджета като на „ счетоводна сметка “. Тя разгласи, че сред първо и второ четене левицата ще внесе различен бюджет, тъй като това е „ бюджет на застоя “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР