Бюджетът за 2020 година бе приет на първо четене в

...
Бюджетът за 2020 година бе приет на първо четене в
Коментари Харесай

Властта прие бюджет на застоя

Бюджетът за 2020 година бе признат на първо четене в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Воля - със 126 гласа " за " и 92 " срещу ". Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха срещу и нарекоха направената от държавното управление финансова рамка " бюджет на застоя ".

Между първо и второ четене Българска социалистическа партия ще внесе свои различни планове, разгласи Корнелия Нинова. Тя упрекна ръководещите, че гледат на бюджета като на счетоводна сметка. Нинова бе безапелационна, че признатата финансова рамка не взема решение съществени проблеми като демографската рецесия, здравните и просветителните проблеми.

Мерките в бюджета освен не са задоволителни, те задълбочават казуса с бедността, отварят ножицата сред небогати и богати и подсигуряват увеличение на неравенството, предизвести Нинова.

Ресорният министър Владислав Горанов се впусна в пояснения какъв брой е уравновесен бюджетът и по какъв начин в него са заложени буфери против " неподходящи стопански условия ". Точно против " уравновесения " бюджет приказваха депутатите от левицата и от Движение за права и свободи. Според тях ГЕРБ оферират " повече от същото ", само че без действителни благоприятни условия за промени и развиване изключително в обществената сфера.

" В избрани браншове има дребни нараствания, само че няма планове какъв ще бъде резултатът от всеки един лев, изхарчен в бранша. Липсата на промени е явна, тъй като няма по какъв начин да се съгласим, че бюджетът не би трябвало да финансира промени. Напротив, той би трябвало да финансира политиките на държавното управление, в случай че то има предпочитание за промени ", съобщи при дебатите зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Той отхвърли тезата, че държавното управление харчи толкоз, колкото събере, тъй като събира повече от това, което Народното събрание гласоподава. " Всяка година приходите се понижават изкуствено, с цел да се покаже какъв брой огромно преизпълнение има и министър председателят да може да харчи това, което българският народ е създал. Този бюджет е следващото доказателство, че промените няма да се финансират. Такива няма, тъй като държавното управление го е боязън от промени ", безапелационен бе Стойнев. Той добави, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да не поддържа увеличението на заплатите на учителите, само че е нужна цялостна политика, с цел да се води битка за подобряването на равнището на образованието и против неграмотността.

Проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия попита за какво държавното управление понижава финансовите разноски на половина, откакто на всички места финансовите разноски се усилват. " България е неповторима страна и поради съотношението сред директни и косвени налози. Приходите от косвени налози са доста по-високи в сравнение с в другите страни членки на Европейски Съюз, което е за сметка на бедните и на междинната класа ", добави той.

Във финансовата рамка е заложено стопанската система да означи растеж от 3,3 на 100, безработицата да продължи да спада, а растежът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред реализирането на прогнозата е неподходящата външна среда.

През 2020 година се планува опцията за изтеглянето на нов дълг от 2,2 милиарда лв., което е и един от буферите в бюджета, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Попитан дали има заплаха още веднъж да актуализираме бюджета поради еднократно огромно заплащане, Горанов не изключи сходна опция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР