Бюджетът вчера беше основната тема, двата малки бюджета – общественото

...
Бюджетът вчера беше основната тема, двата малки бюджета – общественото
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Бюджетът на управляващата коалиция е антисоциален

„ Бюджетът през вчерашния ден беше главната тематика, двата дребни бюджета – публичното обезпечаване и Здравната каса. Също не мина без кавги и приемането на дневния ред – разбъркването на точки и бруталната проява, която беше направена. Ние пожелахме да изтеглим оптимално напред гласуването на бюджет, тъй като считаме, че това е тематиката, която вълнува българското общество, а не толкоз подуправителите на Българска народна банка. “

Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и депутат Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria On Air.


“Съвсем разумно това нещо беше подкрепено на първото гласоподаване в пленарната зала, което провокира доста бурна реакция в средите на Движение за права и свободи. Беше поискана отмора и на идващото гласоподаване ПП-ДБ гласоподаваха по метода, по който им беше казано, а точно точката за подуправителите да бъде преди тази за бюджета. Явно на някого доста се искаше тази точка да мине бързо и по-скоро беше направено демонстративно, с цел да се види кой сега управлява българската политика. В обстановката през днешния ден Движение за права и свободи си постановиха волята, а ПП-ДБ изпаднаха в позицията на подсмърчащия в профил сътрудник ”, изясни социалистът за държанието на ръководещата коалиция.


По думите му всичко това се е видяло и в границите на бюджета. Зафиров е безапелационен, че ръководещите в този момент бързат да сменят регулаторите и органите на ръководство и това по никакъв метод не кореспондира с дневния ред на обществото. „ По време гласуването за бюджета стана ясно, че ПП-ДБ отстъпват от уговорките, които са поемали. Например с безплатните медикаменти за децата до 14 години. Според отчети на международната банка и Организация на обединените нации – българинът доплаща приблизително 45% за опазване на здравето при междинна европейска норма 18%. Не би трябвало да е противоречив този въпрос. Но за жалост това наше предложение не мина “, добави още той.


Народният представител от Българска социалистическа партия посочи, че нито едно от предложенията на социалистите не е минало в пленарната зала. „ ГЕРБ са ясни – те си имат поредна политика – постоянно са били срещу обществения вектор. Движение за права и свободи също са поредни в това отношение. От Политическа партия две акции направиха на гърба на обществените придобивки, а през днешния ден обясняваха, че били центристка партия. Не мина и нарастването на вдовишката пенсия, нарастването на компенсацията за първите две години от майчинството също не беше признато, преизчислението на пенсиите. Най-скъпото перо е преизчислението на пенсиите, само че за сметка на това пък е един от най-важните въпроси. Защото сега по доста неправдив метод се образуват пенсиите на една част от българските пенсионери. Ние предложихме един коефициент 1.35 за преизчисление на всички пенсии до 2024 година и това е декември 2021 година. Това щеше да коства 1.1 милиарда лева на бюджета “, добави Зафиров.


„ Важното е, че ние казахме от къде могат да дойдат тези средства. Това можеше да пристигна от това бюджетният недостиг да не бъде 3%, а да е 3,5-4%. Не считам, че следващата година 1 януари България ще бъде призната в европейския валутен механизъм, с цел да се съблюдава толкоз прецизно това условие за 3%. Най-вероятно няма да отговорим и на условието за % на инфлацията. Абсурдно е да се прави компромис със обществените потребности на хората. Много страни даже от Еврозоната имат по-високи бюджетни дефицити. Някои са стигали до 9-10%. Самата Европейска комисия даде мнение, че отново разследване на коронавирус рецесията, че толкоз строгата бюджетна дисциплинираност не постоянно е най-успешната политика “, заключи зам.-председателят на Българска социалистическа партия по отношение на размера на недостига в идния бюджет.


„ Остава да забележим огромния бюджет. Като гледах по какъв начин протече съвещанието на бюджетната комисия нямам визия ръководещата коалиция по какъв начин ще гласоподава, защото виждаме какъв брой мощни са несъгласията. Стигнахме до там финансовият министър да каже, че това не е неговият бюджет. Да се подлагат на критика взаимно - да вземем за пример Делян Добрев е дал на прокуратурата желанието на финансовия министър да вземе от БЕХ дивидентите. Това пък слага въпроса осъществим ли е бюджетът, в случай че не влязат тези пари, както и в случай че не дойдат парите от Плана за възобновяване. В същото време тези средства са нужни на бюджета. Включително и през вчерашния ден нашата парламентарна група се срещна със синдиката на незабавните медици. Унизително е един водач на кола за спешна помощ да стартира с 840 лева заплата. В бранш сигурност са планувани средства за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а са пропуснали ДАТО. Има некомплект, тъй като мъчно могат да се намерят специалисти, а това кореспондира с националната сигурност “, безапелационен е Атанас Зафиров за целите на ръководещата коалиция.


По думите му главен проблем е, че обществените придобивки с този бюджет ще останат на равнището от предходната година, а всички хора виждат % на инфлацията. „ Справедлива е характерността, която даваме на бюджета като противообществен, антинароден и бюджет на закърпването. Когато не се подхожда кардинално – постоянно се рискува огромна част от обществото да остане недоволно. Това от своя страна провокира предварителни парламентарни избори. Не се научиха ръководещите, че би трябвало да чуват гласа на народа “, сподели още депутатът от Българска социалистическа партия.


„ Оказва се, че смяната в така наречен конституционна промяна в последна сметка опря до националния празник. Обясняваха по какъв начин всичко ще бъде съсредоточено върху правосъдната промяна, а в последна сметка всичко се оказа по отношение на разделянето на Висш съдебен съвет на две елементи и ограничението правата на основния прокурор. Най-интересното е, че една част от нещата, които оферират не са в компетенциите на това Народно събрание, което демонстрира юридическа неначетеност. В никакъв случай няма да участваме в диалог, който слага на дневен ред промяната на националния ни празник. Това си е национално изменничество. По-лошото е, че по този метод те настройват групи от хора “, сподели в умозаключение Атанас Зафиров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР