Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през

...
Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през
Коментари Харесай

Никола Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок

" Бюджетът ще бъде доста предпочитан закон за Народното събрание през идващите седмици ". Това съобщи пред БНР ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в Народно събрание, по тази причина досега не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 година С него Народното събрание ще бъде зает в огромна част от своето време за дълъг интервал. 31 март е един краен период, който сме си дали, само че сигурно преди този момент ще приемем Бюджет 2022 ", изясни Минчев.

След приключване на моратариума ще се вземе решение за енергийното подкрепяне
" Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му период ", разяснява парламентарният ръководител и посочи, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се понижават на петима:

" Още във вторник ще бъде изработен чоп, с цел да се види кой ще остане, т.е. още във вторник към този момент ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по подмяна на хората с изминал мандат от Комисията с нови, определени от Народно събрание членове. Когато тя приключи, те ще влязат на мястото на ръководителя Иван Иванов и на Евгения Харитонова ".

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със промяната на управлението на " Булгаргаз " може да се чака намаление на цената на газа.

Председателят на Народното събрание заяви, че скоро в Народното събрание ще бъдат импортирани промени в Закона за противопоставяне на корупцията:

" Ще забележим дали ще бъде законодателна самодейност на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат доста съществени. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат доста работа по този законопроект ".

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е нужна промяна:

" За 10-те години битие профилираното правораздаване не оправда задачите, с които беше основано през 2011 година ".

Във връзка с поисканото от основния прокурор Иван Гешев засилено наблюдаване върху България по механизма за върховенството на закона поради притеснителни трендове през последната година и половина, ръководителят на Народно събрание съобщи, че е " много иронично да се оплаква от нарушаване на правилото на разделянето на управляващите човек, който още при избора му за основен прокурор съобщи, че не е корав последовател на това разделяне ".

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде прегледана от народните представители в околните две седмици, счита Минчев:

" В рамките на дебата по разглеждане на оставката на господин Цацаров ще бъде обиден и въпросът за успеваемостта на Комисията под негово управление. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него ".

" Може би по-подходящият вид е измененията в Конституцията да са предмет на една обособена краткотрайна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно болшинство се търси. Широк консенсус е нужен. Този вид е по-добрият, когато работата по измененията в Конституцията е изнесена в обособена комисия ", съобщи ръководителят на Народно събрание.

" Не е доведен до знанието ми проблем с господин Пеевски, че не е показал банкова сметка или, че желае да получава на ръка възнаграждението си ", сподели Минчев в отговор на въпрос за метода на погашение на заплатата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски поради наложените му наказания по закона " Магнитски ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР