Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с

...
Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с
Коментари Харесай

Увеличават бюджета на НЗОК с 397,4 млн. лева

Бюджетът на Здравната сподели за следващата година ще се усили с над 397 милиона лв. и ще бъде общо 4,744 милиарда лв..

Това излиза наяве от проектобюджета на НЗОК, заяви БНР. С 19 милиона лв. ще се усилят средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 милиона лв. - за профилирана. Предвидени са 4 милиона лв. повече за проучвания и образна диагностика. 233 милиона повече са планувани за болнична помощ 2020-а година и 126 милиона лв. повече за медикаменти. Тогава се чакат и 265 милиона лв. повече като доходи от здравноосигурителни вноски и 139 милиона повече като прехвърляния за здравно обезпечаване.

Размерът на здравната вноска се резервира 8 на 100. С новия бюджет се уголемява обсегът на медицинските произведения, за чието наставление и разпределяне Здравната каса заплаща, като се прибавят медицински произведения и помощни средства, предопределени за хора с увреждания и съвременни апарати, както и уреди за самостоятелна приложимост - произведения, които до момента се заплащаха по линия на общественото подкрепяне. Сега за задачата се заделят 38 милиона лв.. Това е по отношение на смяна в наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицинските произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат. Целта е да се вкара способ за остойностяване на медицинските произведения.

От следващата година Здравната каса ще заплаща скъпоструващите лечения и биологичните лекарства единствено след съществуване на резултат от лечението и резултат от лекуването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР