Бюджетът на София за 2024 г. е консервативен, каза столичният

...
Бюджетът на София за 2024 г. е консервативен, каза столичният
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Бюджетът на София е консервативен

Бюджетът на София за 2024 година е закостенял, сподели столичният кмет Васил Терзиев в предаването " Стълбището " на Дарик радио. Той посочи, че в план-сметката са включени всички стартирани и заложени като финансови разноски планове от предходното ръководство и се надгражда с първи стъпки, които демонстрират политиката на новата власт, а точно повече пари в гражданските бюджети – за детски градини, учебни заведения, спорт и просвета.

" Ние няма по какъв начин да предложим нещо извънредно друго. Първо когато имаш доста заварени планове, които просто би трябвало да довършиш с нужното качество. Така че там фокусът ни е първо да бъдат направени и да не сме на 50% реализация на финансовата стратегия, да има много по-добра реализация и да бъде с нужното качество. Другото нещо, което за нас е значимо, е подготовката за идващите години. Затова сме заложили доста пари за планиране, доста пари по другите региони.

Повече на брой дребни планове, в сравнение с метода на други общини, които избират два-три огромни и в целия останал град не се усеща. Ние приехме положителните оферти от всички партии, имаше рационални такива. И, както ние сме заявявали, в никакъв случай не сме имали искания, че което и да е наше деяние е съвършено, че бюджета е съвършен, само че имаме предпочитание да стане подобен и да стане допустимо най-хубавият въз основата на рационалните оферти от всички страни и обективната ни опция да има финансиране за всички тези хрумвания ".

Васил Терзиев акцентира, че в общината няма средства за финансиране на всички планове и промени едновременно, само че се работи в посока на повишение на приходите, без обаче да се подвигат налозите.

Градоначалникът разяснява още, че пристрастеностите сред групите в Столичния общински(СОС) съвет най-вероятно ще продължат и би се изненадал, в случай че има доста елементарен мандат без конфликти. По думите му обаче нещата са почнали да се възстановяват и да се одобряват решения.

На въпроса кое е действителното болшинство в СОС, Терзиев отговори, че това ще стане ясно, когато пристигна време за по-сериозните политики. " И най-много за нужните промени по комерсиалните сдружения, на които следва да се изберат надзорни препоръки. Там, където са изтекли мандатите, да се стартират промени и в тази част от стопанската система на града да се постави малко повече ред и отчетност ".

В предаването " Стълбището " Терзиев засегна и тематиката за заплатите на администрацията в столична община. Според него възнагражданията, които получават чиновниците, са недостойни и това би трябвало да се промени.

" Общината като цяло не е най-атрактивният шеф, само че моята упоритост е да го променим. Целта е да реализираме естествени равнища на възнаграждение, тъй като сега те са недостойни. Не може заместник-кметове, районни кметове да взимат по-малко, в сравнение с е междинната заплата за София. 2700 лева е междинната заплата за град София, областен кмет се подписва против 2500 лева Човек, който дава отговор за 70-80 000 поданици 100 и недостатък индивида администрация, милиони бюджет и всеки един автограф може да го вкара в пандиза.

И това нещо, то важи и надолу, тъй като заместител на районния кмет е на 80% от неговото възнаграждение. И ти имаш хора, които носят голяма отговорност и ниско възнаграждение. Това е един от най-сигурните пътища към корупция. За да имаме работеща администрация, тя би трябвало да бъде добре платена. Никога няма да може да бъде платена, колкото е в частния бранш, само че не може да се разминава в пъти ".

Доклад за нарастване на заплатите в администрацията следва да бъде гласуван през идната седмица на съвещание на общинския съвет. Предложението е импортирано от ръководителя на СОС Цветомир Петров, както и от съветници от Българска социалистическа партия, " Синя София " и " ИТН ". Предвижда се да бъде увеличена заплатата на кмета Варсил Терзиев, която да се изравни с тази на министър. На тази база ще има растеж на възнагражденията на общинските съветници, заместник-кметовете и районните кметове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР