Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо

...
Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо
Коментари Харесай

Приеха бюджета на Здравната каса на първо четене - без подкрепа от опозицията

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе признат на първо четене със 120 гласа " за " и 88 " срещу ".
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не поддържаха финансовата рамка, а по време на дебатите насочиха остри рецензии към ръководещите и предизвестиха, че с този бюджет нито ще се случат промени в опазването на здравето, нито ще има повече пари за заплати на медиците, а пациентите още веднъж ще доплащат съвсем половината от лекуването си.
Законопроектът планува средствата за касата да набъбнат с 445 милиона лв. и да доближи 4,447 млрд лв.. Предвижда се и разноските за идната година по бюджета на Касата да набъбнат с 394 милиона по отношение на тази година.
Увеличават се средствата за първична здравна помощ с 19 милиона лв., профилираната извънболнична здравна помощ - с 14 милиона лв., медикодиагностичната активност - с 4,3 милиона лв., денталната активност с 12,8 милиона лв., болничната здравна помощ с 233,8 милиона лв., а за лекарствени артикули, медицински произведения, диетични храни и профилирани медицински произведения - със 126 милиона лв.. Още 15 клинични пътеки ще бъдат финансирани.
Малко преди гласуването министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че няма никакви разлики във връзка с това, че профилактиката, ранната диагностика, лечението в доболничната помощ, долекуването би трябвало да бъдат приоритет.
В това нямаме никакво разграничение ", сподели Ананиев. Той уточни,че всяко едно по-рязко придвижване би довело да безпорядък и комплициране в системата.
Разисквания
От левицата подлагаха на критика, че колкото и милиона да е повишен бюджета на НЗОК - не могат здравните експерти да бъдат съответно заплатени . Позицията изрази проф. Георги Михайлов, който порица внезапното понижаване на средствата за координационните стратегии сред страните от Европейски Съюз и разясни, че става въпрос за опцията български жители да отиват за лекуване в чужбина, в случай, че има наклонност за увеличение на жителите за лекуване в чужбина.
Следващата година разноските по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лева по отношение на 2019 г . Увеличават се средствата за първична здравна помощ с 19 млн. лева Това регистрира от своя страна националният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 година Той уточни, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги спрямо други европейски страни. " Тук би трябвало да отбележим, че стартовата позиция на България в региона на финансирането съпоставено със страните от Европейски Съюз, започва от извънредно ниски равнища след 10 ноември 1989 година Нашата страна доближи икономическите си благоприятни условия, които имаше до 1989 година едвам през 2002 година 13 години падения, лутания и безвремие ", изясни още Иванов. Той означи, че България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която има толкоз изчерпателен здравен пакет. " В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в Европейски Съюз, която вкарва навреме новаторски лекарствени артикули. Това също не би трябвало да забравяме, които са много скъпи ", разяснява още Иванов.
Увеличава се наклонността пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани заради липса на избрани ограничения. Това сподели зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 година Д-р Джафер уточни, че се утвърждава и наклонността о бщинските лечебни заведения да бъдат без хоризонт и без да има вяра за подсилване на регионалните лечебни заведения. Утвърждава се и идната наклонност надлимитната активност да не бъде заплащана и сега касата да бъде сложена в обстановка да разсъждава по какъв начин да заплаща лихвите по правосъдните каузи, които лечебните заведения завоюваха. Утвърждава се още една наклонност и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неизплатени, които изискуем на непознати лечебни заведения . Да, бюджетът е резистентен с тези устойчиви трендове. Отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, остарели затлачени проблеми и няма очаквания през тази година те да бъдат решени . Могат да бъдат употребявани доста названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се промяна, на безхаберието и възходящите разноски. Бюджет на купеното време на мира от ръководещите ", сподели Джафер.
Д-р Калин Поповски от " Обединени патриоти " обърна внимание на опазване на 8-процентната здравна вноска, която съгласно него, е в основата на доплащанията и предложи тя да се усили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР