Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо ...

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене.


Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо четене със 120 гласа "за" и 88 "против". БСП и ДПС не подкрепиха финансовата рамка, а по време на дебатите отправиха остри критики към управляващите и предупредиха, че с този бюджет нито ще се случат реформи в здравеопазването, нито ще има повече пари за заплати на медиците, а пациентите отново ще доплащат почти половината от лечението си.
Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК, здравните специалисти не могат да бъдат адекватно заплатени, коментира проф. Георги Михайлов от ПГ на БСП. Той разкритикува рязкото намаляване на средствата за лечение в чужбина и за координационните програми между държавите от ЕС. Има увеличение на гражданите, които търсят лечение зад граница, а парите за това намаляват, обясни Михайлов.
Социалистът открои и проблем с финансирането на болниците. Няма как над 50% от отпусканите средства да отиват за заплати, както твърди здравното ведомство. Поради задълженията, които трупат лечебните задължения и поради това, че с наредба министерството даде правото на директорите да решават как да се разпределят допълнителните средства.
Д-р Нигяр Джафер от ДПС нарече бюджета на НЗОК бюджет на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и отдалечаващата се реформа". Тя предупреди, че се увеличава тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки.
Утвърждава се тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива - увеличаване на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения, подчерта д-р Джафер. По думите й отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени.
Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет. В това нямаме никакво различие", каза Ананиев. Той посочи,че всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата.

Източник: duma.bg