Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 65,555 млн. лв.

...
Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 65,555 млн. лв.
Коментари Харесай

Увеличават бюджетите на болниците с 45,901 млн. лв.

Бюджетът на НЗОК ще бъде обновен с 65,555 млн. лева като резултат от повишаването на пенсиите, излиза наяве от претекстовете към проектобюджета. Предвиденият растеж на здравноосигурителните доходи е в общ размер на 111 800,0 хиляди лева от прехвърляния за здравното обезпечаване, само че поради анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура от плануваните за шест месеца 118,5 млн. лева за погашение на COVID-добавките са останали неизразходвани 46,245 млн. лева Тъй като средствата се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет, с нарастването на бюджета на Касата те ще бъдат възобновени там и действителното чистото нарастване на приходите и прехвърляния в бюджета на НЗОК ще е в размер на 65,555 млн. лева

Предвидено е настоящите разноски да се усилят с 62,201 млн. лева, от които здравноосигурителните заплащания са в размер на 55,901 млн. лева като средствата за болнична помощ са увеличени с 45,901 млн. лева, а 10 млн. лева са за възнаграждение на постъпилите през 2021 година искове от другите страни членки на Европейски Съюз за лекуване на български обезпечени лица по реда на разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност на Европейски Съюз. В парите за лечебните заведения влизат и заплащанията на правосъдните разходи по постъпили изпълнителни искове в НЗОК, както и лихвите върху главниците по постъпили изпълнителни листове по завършени каузи, свързани с погашение на надлимитната активност през 2016 година - 2019 година

В запаса на Касата се заделят 3,354 млн. лева

От останалите средства 4 млн. лева са за спомагателни разноски за личен състав на Касата, защото от 1 юли 2022 година към НЗОК минава администрирането на дейностите, свързани с даване на помощни средства и медицински произведения за хора с увреждания и би трябвало да се образува нов административен потенциал в Централно ръководство на НЗОК и районните здравноосигурителни каси.

Според претекстовете към плана за реализиране на новите действия е належащо да бъдат обезпечени спомагателни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Посочената численост е образувана съгласно спецификата и размера на новите действия, включващи подписване на самостоятелни контракти с лицата, осъществяващи действия по даване и ремонт на медицинските произведения и помощните средства за хора с увреждания; култивиране на постъпилите заявки за отпущането им и съответната съпътстваща документация; разглеждане на заявките от новосформирани експертни комисии в РЗОК и Централно управление на НЗОК; известяван на лицата по отношение на подадените заявления; следене и надзор на процеса по даване и ремонт на помощните средства; култивиране на отчетни документи за предоставени и ремонтирани помощни средства и медицински произведения. Четирите милиона са за 6-месечен интервал от юли до декември 2022 година като включват хонорари за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя.

На Касата се отпускат още 2,3 млн. лева за прехрана на административни действия по надграждане в осведомителните системи на НЗОК, по отношение на процеса по автоматизиране на процеса по разпределяне, отчитане, надзор и възнаграждение на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, предопределени за хора с увреждания; осъществяване на ремонтни действия за обезпечаване на досегаемост на постройките на Централно управление на НЗОК и РЗОК за хора с увреждания и обезпечаване на материално-техническа база.

В тази сума влизат и спомагателни средства до края на 2022 година за електронните системи за сигурност във всички обекти на Централно ръководство на НЗОК и 28 РЗОК, систематична, експертна помощ за информационно-техническата инфраструктура на НЗОК, както и на услугите, нужни за действие на активността на НЗОК. Предвижда се възнаграждение на дължими суми по настоящи контракти, както и осъществяване на нови планове (изграждане на авариен център за данни за потребностите на главните системи на НЗОК, обезпечаване на електронен продан на социално-осигурителна информация сред Република България и Европейски Съюз посредством софтуер).

Предстои поектът да се прегледа на следващия ден в Националния съвет за тристранно съдействие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР