Бюджетът на Националната здравноосигуртелна каса за 2024 година бе подкрепен

...
Бюджетът на Националната здравноосигуртелна каса за 2024 година бе подкрепен
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Здравната каса бе подкрепен от Тристранния съвет

Бюджетът на Националната здравноосигуртелна каса за 2024 година бе подсилен от Националния съвет за тристранно съдействие, съобщи кореспондент на " Фокус "

В проектобюджета са заложени общо 8 163 353 100 лв. от доходи и прехвърляния. Увеличението в средствата за НЗОК за идната година по отношение на тази е с 1 136 139 500 лв.. 

В бюджета е написано увлечението на минималната работна заплата на 933 лв. от 1 януари 2024 година. 

Най-много средства са планувани за лечебните заведения - към 3,5 милиарда лв.. За общопрактикуващите лекари са планувани 560 млн. лв., за профилираната извънболнична помощ 562 млн. лв., за медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели са планувани над 2,1 милиарда лв.. 

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков дефинира бюджетът като " уравновесен " и съобщи, че той " основава постоянна финансова рамка за цялостни действие на системата ". 

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски уточни, че са заложени повече средства за осъществяването на профилактични прегледи. Целта е увеличението на броя хора, извършващи профилактични прегледи. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България се въздържаха от поддръжка за бюджета повода е, че не виждат от съответни промени, с които да се развие здравноосигурителната система. 

От КНСБ и КТ " Подкрепа " поддържаха заложената рамка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР