Бюджетът на НАСА, одобрен от Конгреса на САЩ за настоящата

...
Бюджетът на НАСА, одобрен от Конгреса на САЩ за настоящата
Коментари Харесай

Байдън оряза бюджета за НАСА

Бюджетът на НАСА, утвърден от Конгреса на Съединени американски щати за актуалната година, ще бъде понижен с 8,5%, съобщи в понеделник ръководителят на американската галактическа организация Бил Нелсън.

НАСА ще получи финансиране в размер на 24,9 милиарда $ вместо желаните 27,2 милиарда $, сподели той, говорейки на конференция за перспективите за развиване на организацията в границите на новия бюджет, уточни АП.

Под съкращения попадат по-специално стратегиите за проучване на планетите, в това число Луната и Марс.

Той сподели: " През 2025 година се възнамерява бюджетът да се усили до 25,4 милиарда $, което е с 0,5 милиарда $ повече спрямо актуалната финансова година ".

През фискалната 2026 година, която стартира през октомври идната година, НАСА ще упорства за още по-голямо финансиране, сподели той. Това, акцентира Нелсън, е належащо, " с цел да подкрепим работата си по връщането на индивида на Луната, а по-късно и до алените пясъци на Марс ".

Междувременно заместник-началникът на отдела за ръководство на задачите на НАСА по въпросите на изследователските системи Катрин Кернер уточни, че бюджетът към момента основава капацитет за продължение на планетарните задачи.

" Ние сме по-близо от всеки път до връщането на човек на Луната. А този бюджет обезпечава опция за създаване на дълготрайно наличие там за научни проучвания и за развиване на способността за изпращане на първите хора на Марс ", сподели тя, добавя News.bg.

" Първият полет на галактическия транспортен съд " Орион " с астронавти на борда (около Луната) е планиран да се реализира през идната година ", сподели тя.

Според нея " в границите на лунната стратегия " Артемида " човечеството ще може да огледа противоположната страна на Луната за първи път от половин век насам ".

Кернер съобщи, че дружно с нови сътрудници от частния бранш ще бъде осъществена задача за кацане на човек наоколо до южния полюс на Луната - район, който хората в никакъв случай не са виждали до момента. Освен това ще продължи работата с интернационалните участници за основаване на станция наоколо до Луната, акцентира тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР