Бюджетът на Италия за 2019-а година може да не бъде

...
Бюджетът на Италия за 2019-а година може да не бъде
Коментари Харесай

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг



Бюджетът на Италия за 2019-а година може да не бъде утвърден от Европейската комисия, като е допустимо и понижаване на кредитния рейтинг на страната, предизвести в сряда върховен представител на властта в Рим, оповестява Ройтерс.

" Да кажем, че има причина Европейска комисия да стартира процедура  за нарушение на бюджетните правила ", съобщи в изявление за Radio Capital - Стефано Буфани, който е заместник-министър по районните въпроси в италианското държавно управление.

" Премиерът Джузепе Конте отива в Брюксел, с цел да изясни претекстовете, стоящи зад проектобюджета за 2019-а годината ", добави той.

С оглед на обстоятелството, че през сегашния месец организациите " Мудис " и " Стандард енд Пуърс " би трябвало да би трябвало да преразгледат дълготрайни рейтинг на Италия, Буфани уточни, че " не може да бъде изключено понижаване на кредитния рейтинг, като ние би трябвало да сме подготвени, в случай, че това се случи ". Той обаче добави, че не счита, че сходно намаляване би било целесъобразно, защото " Италия има доста солидни стопански основи ".

Визирайки риска Европейска комисия да отхвърли италианските бюджетни проекти, немският канцлер Ангела Меркел пък съобщи пред започващата по-късно в сряда европейска среща на върха, че страните от еврозоната би трябвало да подсигуряват, че бюджетите им са постоянни и техните стопанските системи са конкурентни.

" Всяка страна - членка във валутния съюз е виновна за своята икономическа и бюджетна политика ", уточни Меркел пред Долната камара на Бундестага в Берлин, преди да отпътува за Брюксел.

" Всяка страна в еврозоната е длъжна да се погрижи за стабилността и да предприеме нужните промени за своята конкурентоспособност ", добави тя.

Междувременно доходността на италианските дълготрайни облигации още веднъж стартира да се покачва по време на търговията в сряда, откакто финансовото министерство разгласи, че по-късно тази седмица ще отвори отначало някои от дълготрайните облигационни излъчвания като част от договорка за подмяна на дълга.

Италианското министерство на финансите заяви, че е наело три банки, които да пласират пет номинални облигационни излъчвания с падежи, вариращи от 2025-а до 2046-а година, в подмяна на досегашни бумаги с падеж през април 2020-а година.

Новината докара до повишаване на доходността на 10-годишните италиански облигации с 2 базисни пункта към 3,47%, откакто днешната търговия започва с намаляване. В същото време доходността на 30-годишните дълготрайни бумаги се увеличи до сесиен връх от 3,95%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР