Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година е копи-пейст

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година е копи-пейст ...

Георги Гьоков: Бюджетът на ДОО ни отдалечава от социалната държава.


Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година е копи-пейст на предишните бюджети от управлението на Борисов от 10 години насам. Това коментира депутатът от БСП Георги Гьоков по време на дебатите по бюджета на ДОО на първо четене в пленарна зала. По думите му липсват промени и няма решение на проблемите, които обществото очаква - за справедливост в осигуряването и адекватност на осигурителните обезщетения.
Бюджетът не предлага нови политики, нито мерки и решения, затова можем да го определим като повторение на предишните бюджети, подчерта Гьоков. Няма нищо ново, никаква нова политика, водеща до реформа в социалната сфера или поне в промяна в посока подобрение. Бюджетът на ДОО за 2020 г. отхвърля всяка възможност за социално развитие във възходящ аспект и ни отдалечава тотално от разбирането за социална държава, предупреди още депутатът. Гьоков открои основните проблеми, които се наслагват през годините. Според него бюджетът, предложен от ГЕРБ, "утвърждава прилагането на вредната неолиберална политика, която е в дъното на всичките ни проблеми и то в момент, когато цяла Европа поставя под съмнение този неолиберален подход".
Да се нарече социална държава България, е важно да има предвидени адекватни решения в социалната сфера и адекватни социални защити както в държавния бюджет, така и в бюджетите на ДОО. Народният представител от БСП се спря и на пенсиите. Той отчете, че доходите от пенсиите са изостанали от жизненото равнище на страната. Георги Гьоков заяви, че БСП ще предложи преизчисляване на всички пенсии. Трябва да го приемете, защото вече сме закъснели и ако не го направим сега, утре няма да има закъде и ще струва много скъпо, обърна се той към управляващите. Гьоков разкритикува и замразения размер на максималния осигурителен доход.

Източник: duma.bg