Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет

...
Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет
Коментари Харесай

НС прие и бюджета за пенсии, опозицията го нарече бюджет на фалшивите новини

Бюджетът на държавното публично обезпечаване за 2018 година беше признат на първо четене в Народното събрание със 123 гласа " за ", 86 срещу и нито един въздържал се.
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха срещу плана и го нарекоха бюджет на застоя и неналичието на мисъл, бюджет на подправените вести и на отнетите права.
По време на дебатите Георги Гьоков от левицата уточни, че Българска социалистическа партия няма да поддържа бюджетът на ДОО, тъй като нямало по какъв начин да се поддържа нещо, което не се разграничава по нищо от предните бюджети. „ Няма по какъв начин да правиш едно и също нещо и да очакваш смяна. Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, тъй като в него липсва упоритост и воля за решение на съществени проблеми пред обществото-бедност, корупция, ниски приходи и неравноправие “, акцентира Гьоков.
Социалните заплащания, посочи той, пък си остават замразени с дребни изключения. Това е следващият бюджет на ГЕРБ, който води на на никое място и води до застой. Това е бюджет, който не подсигурява на никого нищо, счита още депутатът от левицата.
От своя страна Хасан Адемов от Движение за права и свободи акцентира, че планът на ДОО е следващата подправена вест за пенсионерите в България. Очакванията в този бюджет трябваше да намерят място декларираните в предизборните платформи на ГЕРБ и Оперативна програма обещания. За страдание нищо сходно не се случва в този бюджет “, съобщи Адемов.
Той разяснява, че за обществено подкрепяне и грижи в бюджета на ДОО са заделени 12,4% от Брутният вътрешен продукт, а през 2017 година те са били 13,3%. Вместо да уголемява правата на обезпечените лица бюджетът ги лимитира, акцентира Хасан Адемов. Той е безапелационен, че се лимитира и достъпът на обезпечените лица за прилагане на обезщетение за безработица. Виждаме нарастване на минималните пенсии за стаж и възраст, само че не с 300 лева, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.
Той запита ръководещите за какво оферират 15 млн. лева повече за болнични листа, които преди този момент набедиха за подправени? Вдигаме страховит звук за подправени болнични, а след това усилваме парите за тях. Къде е логиката?, запита той. Адемов заключи, че Движение за права и свободи няма причини, с които да поддържа оферти бюджет.
Волен Сидеров изясни, че ПГ на " Обединените патриоти " ще поддържа закона на ДОО, защото той бил по-добър от миналогодишния.
„ Чухме рецензии от опозицията, множеството, от които неоснователни, имащи за цел да нападат позитивните страни на този бюджет и да основат страхове у хората “, разяснява Светлана Ангелова от ГЕРБ.
Тя посочи, че е доста елементарно да критикуваш, когато си в съпротива и не носиш отговорност за финансовата непоклатимост на страната. „ Бюджетът на ДОО е бюджет на салдото сред обществена правдивост и сигурност. Предвижда се растеж на пенсии, минимални осигурителни приходи, майчинство “, съобщи Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР