Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет

...
Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет
Коментари Харесай

Мнозинството прие бюджета за пенсии, опозицията го нарече бюджет на отнетите права

Бюджетът на държавното публично обезпечаване за 2018 година беше признат на първо четене в Народното събрание със 123 гласа " за ", 86 срещу и нито един въздържал се. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха срещу плана и го нарекоха бюджет на застоя и неналичието на мисъл, бюджет на подправените вести и на отнетите права.

Отнемат се права на безработните и дребните фермери

И Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, и Хасан Адемов от Движение за права и свободи подчертаха, че планът лишава права на обезпечените. Те дадоха за образец предлагането хората, които са изгубили работата си, да не могат да получават обезщетение за болест един месец по-късно.

Адемов, който е и ръководител на обществената комисия, подсети, че макар вдигнатия от ръководещите звук за огромния брой подправени болнични, в проектобюджета парите по това перо се усилват, вместо да се предложат ограничения за справяне с казуса. " Вдигаме страховит звук, че има доста болнични и след това усилваме парите за болнични, къде е логиката? " попита риторично той като подсети, че във фонд " Общо заболяване и майчинство " парите за следващата година са със 100 млн. лева повече без да се чака взрив на ражданията.

Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия предизвести, че препоръчаното нарастване на осигурителния предел за земеделските производители от 300 на 480 лева е фрапантно изземане на приход и тласка дребните стопанства към сивия бранш и отвод от дотации. Тя цитира данни, съгласно които дребните стопанства с до 5 декара са 112 хиляди, а от тях регистрирани, т.е. плащащи осигуровки и с право на евросубсидии са 35 хиляди Те получават 3% от директните заплащания като 20 хиляди от тях взимат сред 500 и 1250 евро годишно. От крайната цена, която потребителите плащаме, приходът на фермерите е не повече от 40%, добави тя.

Друго отнето право е достъпът до безработица, акцентира Хасан Адемов. Той подсети, че интервалът на обезпечаване, който дава право на помощта, се усилва от 9 месеца през последните 15 на 12 от последните 18.

Променят се и годините отработен стаж и месеците, в които компенсацията ще се получава, а това също лимитира права, добави Надя Клисурска - Жекова. Става дума за новата скица, съгласно която при същия стаж срокът, в който безработният ще получава обезщетение, се понижава. Например за 12 месеца обезщетение за безработни към този момент ще се изисква застрахователен стаж от над 15 година, а не над 12 година, както е в този момент.

Хасан Адемов назова проектобюджета и следващата подправена вест за пенсионерите и обезпечените. " В този първи бюджет на ръководещата коалиция трябваше да намерят място декларираните в платформите на партиите обещания, само че нищо сходно не се случва ", сподели той и напомни поръчката на Патриотите за 300 лева пенсия.
За обществено подкрепяне и грижи са заделени 12.4% от Брутният вътрешен продукт, а през 13.3% от Брутният вътрешен продукт през тази, а това е знак, че средствата, въпреки и номинално увеличени, по отношение на Брутният вътрешен продукт са понижени, сподели той.

Сравнения с тестени произведения

Опозицията си послужи и със станалите обичайни при дебатите по тематиката съпоставения с тестени произведения. Адемов префразира изявление на вицепремиера Валери Симеонов, нарекъл проектобюджета на страната " сочна пица калцоне " като дефинира бюджета на публичното обезпечаване като " постна пица кЪлцоне ". Колегата му от Българска социалистическа партия надя Клисурска - Жекова пък даде друго съпоставяне - " не пица, а къшейче изсъхнал самун ".

Управляващите: Правим вероятното

" Вършим това, което е допустимо - малко по малко, постепенно, само че несъмнено ", отговори от името на болшинството водачът на " Атака " Волен Сидеров. Той прикани Българска социалистическа партия да изплатят заплатите в партийния орган, в случай че желаят " част от хората, които бедстват и мизерстват, да се почувстват по-добре ".

Светлана Ангелова от ГЕРБ назова рецензиите на опозицията неоснователни и непродуктивни рецензии, имащи за цел да основат неоснователни страхове у хората. Лесно е да се дават препоръки, когато не носиш отговорност ", съобщи тя. Допълни, че едно от основанията за рестриктивните мерки при компенсациите за безработица е да не се предизвиква специалността незает.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (27)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР