Бюджетът на БАН е вреден, опасен и обиден. За БАН

...
Бюджетът на БАН е вреден, опасен и обиден. За БАН
Коментари Харесай

БАН заплашват да свалят правителството с протести |

Бюджетът на Българска академия на науките е нездравословен, рисков и афектиран. За Българска академия на науките смяна няма, продължаваме по дянковски без Дянков - съобщи ръководителят на Общото заседание на Българската академия на науките член кор. Евелина Славчева на конференция през днешния ден след на Академията поради ниската дотация. От управлението на ù излъчиха и посланието, че в случай че в Българска академия на науките продължи да бъде засаждан " вируса на мизерията ", учените и техните фамилии ще излязат на митинги за събаряне на държавното управление. Бе подложен и въпросът привилигерованото състояние на висшите учебни заведения по отношение на Българска академия на науките без против това да се изисква качество.

" Нашият прочит на бюджета 2022 в резюме гласи: за Българска академия на науките смяна няма, продължаваме по дянковски без Дянков (бел. ред. - Симеон Дянков е вицепремиер и финансов министър в първото държавно управление на Бойко Борисов, който при започване на мандата си през 2009 година назова работещите в Българска академия на науките " феодални старци, които си стоят там и събират заплати " ).

Ние, учените и чиновниците в Българска академия на науките, определихме този бюджет като нездравословен, дискриминационен, рисков и афектиран за учените в Академията.

Защо нездравословен? Защото считаме, че той ще направи осъществяването на нашите отговорности към обществото и страната невъзможни за осъществяване. Задължения, които ние изпълняваме по съвест, само че и с голяма професионална отдаденост.

Бюджетът също е дискриминационен към Българска академия на науките, тъй като за следващ път от 2009 година, когато един финансов министър мина през академията като ураган и нанесе непоправими последствия за нея, ние всяка година сме принудени да обосноваваме пред вас нуждата от битие на академията. Да обясняваме какво вършим, с кого го вършим, какви са изгодите от това, което вършим и по този начин нататък, и по този начин нататък. Това в действителност е обидно. При това би трябвало да го вършим в 21. век в страна, която ще построява стопанска система, учредена на знанието, която ще основава нововъведения, която ще вкарва съвременни, устойчиви, екологосъобразни технологии. Не е ли подигравка към нас това, дами и господа - обърна се към присъстващите на конференцията член кор. Евелина Славчева - ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките. -

Бюджетът е и рисков, тъй като той слага пред действителен риск възпроизводството на нашия теоретичен потенциал. С други думи, този бюджет затваря, или казано още по-силно, само че и по-точно - затръшва вратите на Академията за младите, умните, надарените хора на България , които желаят да вършат просвета. Това значи, че веригата на познанието, създавана в продължение на доста години, изграждана с поредност и непримиримост от нашите прародители, към която ние, всяко последващо потомство учени, надграждаме е пред действителна заплаха да се скъса. А такава верига скъса ли се, мъчно е споява. Ние се обръщаме към тези, които имат крайната дума, народните представители. Нека осъзнаят тези рискове и дано създадат нужното това да не се случи. Да спасим Българска академия на науките, преди да е станало късно! "

Информация какви са заплатите в Българска академия на науките изнесе проф. Емануил Мутафов - зам.-председател на Общото заседание на Българска академия на науките, и обърна внимание на по-високите минимални прагове в университетите на фона на неналичието - по думите му - на условия за качество към тях. Даде и съответен образец с негов студент в магистърска стратегия в Софийския университет, който след приключени приблизително и висше бакалавърско обучение написа думата " мозайка " с " у ":

" С Постановление на Министерския съвет 371/17.12.2020 година за най-ниската академична служба помощник в държавно висше учебно заведение беше избрана минимална месечна заплата от 1300 лева Минималната заплата за помощник в Българска академия на науките през 2021 година е 946 лв.. Тоест 72% от възнаграждението на неговия сътрудник на същата служба в държавно висше учебно заведение. Нещо повече, главната заплата на професор в Българска академия на науките е по-ниска от главната заплата за помощник в държавно висше учебно заведение, та даже от стартовата заплата на преподавател в системата на междинното обучение.

С това министерско разпореждане се бетонират по категории следните заплати в държавните ВУ за помощник - 1300 лева, за основен помощник - 1400 лева, за доцент - 1500 лева, за професор - 1600 лева Предложението на управлението на Българска академия на науките към МОН е било нашият бюджет за 2022 година да се усили с най-малко 30,630 млн. лв., от които 28,330 млн. за нарастване на заплатите на университетския състав и експертите с висше и приблизително обучение и 2,3 млн. за компенсиране на нарасналите цени на топлоенергия, електрическа енергия и вода.

МОН е приело за тази година да се изискат средства единствено за университетския състав и е предложило нарастване на бюджета на Българска академия на науките за 2022 година с 20,4 млн., което не е било утвърдено от Министерството на финансите и надлежно неприето от Министерския съвет на 31 януари. След това ние се събрахме на 7 февруари, приехме една декларация, която беше публикувана измежду медиите и образувахме по този начин наречения координационен щаб на митингите. Оттогава обясняваме измежду обществото своето искане.

Ще споделя най-пресните си усещания за системата на образованието в България, което е дотирано без никакви условия за спомагателни критерии за работа по научни стратегии, за проявление на резултати. От 28-годишен аз преподавам на хонорар в най-старото висше образователно заведение в България и София, което е чест за мен. На учебен срок получавам не повече от 180 лв. чисти. Днес бях насрочил изпит по късно антично и византийско изкуство и от пет студенти се яви единствено един. За да не ги притеснявам ненужно, аз им разпореждам да вършат курсови работи. Разбира се, те преписват, само че желая най-малко да са ги чели. Вчера, в последния миг, един от студентите, а единствено двама написаха курсова работа, ми изпрати курсовата си работа за църквата " Св. Ирина " в Константинопол, която почтително прочетох. Извадил съм Ви една страница от тази курсова работа, където става дума за " мУзайки ", с У. Това е студент магистрант. Той е минал през цялата ни просветителна система. През началното, през междинното обучение, минал е бакалавърска степен във филологическа компетентност и скоро време ще стане магистър.

Когато през декември 2020 година някой дефинира заплатата на помощник в държавно висше образователно заведение на стойност 1300 лв., какви условия уточни, с цел да се получава тази сума, която сега е с повече от 50 лв. заплата на професор в Българска академия на науките? "

Според професора " има индикации, че се организират диалози и още веднъж ще ни замотаят. Говори се по какъв начин вероятно с корекцията на държавния бюджет през лятото могат да се покачат парите за просвета, само че с изискване ".

" Какви условия бяха сложени на държавните висши образователни заведения? Ние сме за изискванията, ние сме се реформирали, ние се съобразяваме с наукометрията, наши учени 25 за 2020 година са в топ 2% на международната просвета, за 2021 година са 41. Нас условия не ни плашат. Ние най-накрая желаеме логичност. Вирусът на мизерията, който се засажда в Българската академия на науките, е надалеч по-опасен от ковид, тъй като той поразява освен служителя на Българска академия на науките, а наложително цялото негово семейство. Така че в случай че това не се промени, в случай че непрекъснато ние би трябвало да обясняваме какво и за какво го вършим, всички тези хора с техните фамилии ще изпълнят площадите на София и ще гътаме държавното управление. Баста! ", приключи зам.-председателят на Общото заседание на Българска академия на науките.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР