“Бюджетът, който депутатите разглеждат на първо четене, все още има

...
“Бюджетът, който депутатите разглеждат на първо четене, все още има
Коментари Харесай

Дацов: Бюджет 2023 все още има големи отклонения, които са предпоставка за задълбочаване на дисбалансите в икономиката

“Бюджетът, който депутатите преглеждат на първо четене, към момента има огромни отклонения, които са причина за задълбочаване на несъответствията в стопанската система и задържане на инфлацията на релативно по-високо равнище ”.

Това съобщи пред БГНЕС икономистът Любомир Дацов.

“Ако питате някои от политиците, излиза, че това, че Бюджет 2023 година е с 3% недостиг, е огромно достижение, а в действителност това е политическата цена и политическата цел, тъй като чисто експертно бюджетът, с цел да е в някакъв баланс, би трябвало да бъде леко позитивен по отношение на икономическото развиване сега ”, сподели финансистът. По думите му 30-40% от равнищата на инфлацията се дължат на свръх дефицитите и политиките по приходите.

Дацов акцентира, че бюджетната политика е обвързвана с макроикономическите проявления. “Ако искаш да нямаш инфлация, в случай че искаш да имаш главен стопански напредък, в случай че искаш бюджетът да поддържа развиването на стопанската система, тогава правиш верните равнища на дефицитите. Вече секторното систематизиране на парите е въпрос на приоритет на всяко едни държавно управление. Никъде не е казано, че обществените заплащания би трябвало да бъдат увеличени изпреварващо, както бяха увеличени в предишното ”, счита финансистът.

“Част от проблемите и несъответствията са, че през последните години част от заплащанията бяха увеличени изпреварващо. При 30% инфлация по отношение на 2019 година имаме заплащания, които са увеличени над 90%, и те са съществени ”, разясни Любомир Дацов. По думите му има риск бюджетът да се окаже една „ оптимистична фантазия “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР