“Бюджетът, който депутатите разглеждат на първо четене, все още има

...
“Бюджетът, който депутатите разглеждат на първо четене, все още има
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Бюджет 2023 има големи отклонения, ще се задълбочат различни дисбаланси в икономиката

“Бюджетът, който депутатите преглеждат на първо четене, към момента има огромни отклонения, които са причина за задълбочаване на несъответствията в стопанската система и задържане на инфлацията на релативно по-високо равнище ”.


Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът Любомир Дацов.

“Ако питате някои от политиците, излиза, че това, че Бюджет 2023г. е с 3% недостиг, е огромно достижение, а в действителност това е политическата цена и политическата цел, тъй като чисто експертно бюджетът, с цел да е в някакъв баланс, би трябвало да бъде леко позитивен по отношение на икономическото развиване сега. Всъщност Бюджет 2023 година към момента има огромни отклонения, които са причина за задълбочаване на несъответствия в стопанска система и задържане на инфлацията на релативно по-високо равнище ”, сподели още финансистът и акцентира, че 30-40% от равнищата на инфлацията се дължат на свръх дефицитите и политиките по приходите.

Дацов акцентира, че бюджетната политика е обвързвана с макроикономическите проявления. “Ако искаш да нямаш инфлация, в случай че искаш да имаш главен стопански напредък, в случай че искаш бюджетът да поддържа развиването на стопанската система, тогава правиш верните равнища на дефицитите. Вече секторното систематизиране на парите е въпрос на приоритет на всяко едни държавно управление. Никъде не е казано, че обществените заплащания би трябвало да бъдат увеличени изпреварващо, както бяха увеличени в предишното ”, счита финансистът.

“Част от проблемите и несъответствията са, че през последните години част от заплащанията бяха увеличени изпреварващо. При 30% инфлация по отношение на 2019 година имаме заплащания, които са увеличени над 90%, и те са съществени ”, разясни Любомир Дацов. По думите му има риск бюджетът да се окаже една " оптимистична фантазия ". “Мерките по ПВУ са еднократни и закърпват обстановката. Когато не отиваш да правиш нещо по-сериозно като смяна и не намираш решение, тогава би трябвало да намериш някакви еднократни ограничения. Повече от тези ограничения са спорни и не въздействат върху дефицитите. Например разноските по ПВУ не образуват дефицити чисто счетоводно, тъй че дали ще дойдат парите по ПВУ има значение за фискалния запас и какъв брой пари да има държавното управление в касата си ”, разяснява още Дацов.

“100% дял е друго нещо. Там въпросът е политически. Ако изземеш за втора поредна година 100% безусловно всички пари и то в една изменена конюнктура на държавните компании, какво остава за тях, каква е политиката на вложенията ”, попита икономистът. “От пари на хартия и действителен паричен поток има огромна разлика, те във времето се разминават. Ситуацията наподобява необичайно с този налог, въпрос на планове, и на това какви са целите в тази област ”, съобщи Дацов.

Според икономиста когато едно държавно управление идва на власт, то би трябвало да има концепция по какъв начин да ръководи и да има управническа стратегия. “Вече мина месец и нещо, откогато е основано държавното управление, а преди този момент имаше много дълъг интервал на договаряния за съставянето му, а ние нямаме управническа стратегия, и това е проблем. Ние не знаем какво да чакаме от това държавно управление, какви са му целите, и какви промени ще постави на масата ”, счита той.

По думите му ограниченията в Бюджета във връзка с разходната част са спорни и това би трябвало да бъде предмет на спор. Според него след 2 месеца би трябвало да има изясненост какви ще са целите за Бюджет за 2024 година, тъй като бюджета сега е “да минат нещата. ”/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР