Бюджетът излиза на червено в края на май. Това прогнозира

...
Бюджетът излиза на червено в края на май. Това прогнозира
Коментари Харесай

При рекордни приходи бюджетът излезе на червено

Бюджетът излиза " на алено " в края на май. Това предвижда Министерството на финансите. Според данните на МФ към 30 април хазната е завършила с остатък от 171.6 млн. лв., само че месец по-късно към този момент се обрисува дефицит в размер на 173 млн. лв..

Дефицитът идва при впечатляващ растеж на постъпленията -  в края на май в бюджета са влезнали над 20,4 милиарда лв., което е с 2,8 милиарда лв. по отношение на първите пет месеца на 2020 година От финансовото министерство обаче напомнят, че предната пролет бе изключително тежка за стопанската система поради строгите мерки и ограничавания заради коронавируса и това повлия на приходите в държавната каса.

Успоредно с това и разноските порастват, като се чака в края на май да са с към 4.3 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. " Значителният растеж на разноските през първите пет месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от Covid-19, до момента в който към май 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в  бюджет 2021 ", изясняват от  МФ.  

Разходите за пенсии се усилват с 526 млн. лв., с които са обезпечени по 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за първите пет месеца. Увеличават се разноските за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура, включително разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия, на които се изплаща в допълнение месечно заплащане в размер на 1000 лв.,  Освен това на " изпълнителите на здравна помощ " се плаща за слагане на ваксини против ковид, като има месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на експерти от професионално направление " Здравни грижи " в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв..

 

Още цифри

Към края на април приходите в бюджета са достигнали  16,7 милиарда лв., което е малко над 35% от годишните планове. Конкретно данъчните приходи са 12,7 милиарда лв., или 34,3% от годишния проект. По традиция главният приходоизточник е Данък добавена стойност - към 4,3 милиарда лв.. През април в хазната влязоха и 660-те млн. лв., платени от новия собственик на Летище София като първоначално концесионно заплащане. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР