Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните

...
Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните
Коментари Харесай

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

" Бюджетът наподобява малко необичайно на фона на осъществяванията от предходните три години – през идната година предвижда недостиг, в случай, че три години поред имаме остатъци. Това е още по-озадачаващо поради упованията за забавянето на международния стопански напредък, в това число този на Европейски Съюз, от който сме по-зависими. " Този прочит на проектобюджета за 2019 година направи в предаването " Нещо повече " специалистът от Института за пазарна стопанска система Калоян Стайков.
Според специалиста от тази позиция бюджетът следва да е по-консервативен и вместо да залага недостиг, да се планува някакъв буфер под формата на най-малко дребен остатък. " Това е някакво опазване на линията на фискална политика, която е по-скоро да се носим по течението, в сравнение с да се напрягаме да създадем съществени структурни промени, в това число в бюджетната сфера, които могат да доведат до по-добра среда за бизнеса и надлежно до по-високи приходи ", акцентира Стайков.
Бившият финансов министър проф. Христина Вучева оспори тезата за забавения напредък и консервативния бюджет. Според нея предстоящото закъснение " напълно не значи, че би трябвало на този принцип да се подчини или единствено на това изказване правенето на един бюджет, бюджетът има различен смисъл, друго наличие “.

Според Вучева, бюджетът е изработен по този начин, както се прави години наред, само че липсва връзката с програмата на държавното управление, „ с цел да се разбере разноските и политиките, свързани с тези разноски дали способстват за осъществяване на програмата “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР