Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява

...
Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява
Коментари Харесай

Бюджет 2021 можел да се изпълнява от всяко правителство

Бюджетът е разчетен по този начин, че да може да се извършва от всяко държавно управление, без значение от конфигурацията на политическите сили. Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев пред Дарик радио.
Той подсети, че във финансовия проект за идната година е очакван сериозен буфер в размер на 5% от разноските и прехвърлянията на ведомствата и институциите или 650 млн. лева, които са предопределени за изключителни разноски, породени от Коронавирус рецесията.
 Борисов: България няма да банкрутира, макар злобата на Радев Борисов: България няма да банкрутира, макар злобата на Радев
Международната рейтингова организация StandardPoor`s удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестран...
" Финансовият министър би трябвало да обезпечи финансовата непоклатимост на страната и майсторлъкът е да може да се откри баланс сред настояванията за възобновяване на приходите и бизнеса и обвиняванията в задлъжнялост ", сподели още Кирил Ананиев.
", защото вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, в сравнение с са били предварителните оценки на организацията. На тази база S&P понижава с два процентни пункта спада на Брутният вътрешен продукт, бюджетният недостиг ще остане сдържан през тази и идната година, след което се чака бърза консолидация, съпроводена със забележителен приток на европейски средства ", сподели Ананиев.
По думите му потвърждаването на рейтинга BBB със постоянна вероятност отразява упованията на организацията за бързо възобновяване на стопанската система ни без поява на несъответствия във външния и финансовия бранш през идващите две години.
Министърът посочи, че упованията на МФ за недостиг през 2020 година са към 4,4%, Коронавирус ограниченията за тази година са в размер на 2,818 милиарда лева или 2,2%, което значи, че без разноските за последствията от пандемията дефицитът е в границите на 1,9%. Икономическите ограничения против пандемията за идната година са 3,1 милиарда лева, т.е. дефицитът за идната година без тях се чака да възлезе на 1,5% от Брутният вътрешен продукт.
 Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет
Този бюджет е доста по-различен от всички останали до момента. Той се направи в невиждана обстановка, в която всички страни акумулираха...
" Ниският спад на Брутният вътрешен продукт ни дава опция доста бързо да пренастроим стопанската система и да излезем на позицията на напредък, за идната година ние предвиждаме растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,5%, до момента в който плануваният от рейтинговата организация напредък е 2,6% ", посочи Ананиев.
Финансовият министър добави, че държавното управление обезпечава редица ограничения в поддръжка на фамилиите, бизнеса и институциите, които работят за ограничение следствията от ковид.
" Бюджетните взаимоотношения с общините са един от целите на Бюджет 2021 – за първи път те ще бъдат финансирани с над 700 млн. лева, като в тези спомагателни прехвърляния има увеличени на всички стандарти, на делегираните от страната действия, на финансовите разноски, на изравнителната дотация, на разноските за поддържане и снегопочистване на пътищата, както и спомагателни средства за тази и идната година за защитни и санитаро-хигиенни материали, защото това са неспецифични за тях разноски ", изясни Ананиев.
Ако в пандемията дадена община осъществя по-ниски доходи, в сравнение с за същия интервал на предходната година, тя може да бъде подкрепена с безлихвен заем от бюджета. " Анализът на данните сподели, че това са единствено няколко общини, до май т.г. приходите на общините изоставаха по отношение на проекта и по отношение на същия интервал на предходната година, а все още над 90% от общините са събрали приходите си, а някои даже са надхвърлили проекта си ", уточни финансовият министър.
 Кирил Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания, Бюджет 2021 е антипандемичен Кирил Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания, Бюджет 2021 е антипандемичен
„ Прибързано се направиха заключения за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше създадена в невиждана обстановка. В бюджета има...
В отговор на концепцията избран % от налозите да остават в общините министърът на финансите отговори: " Предоставянето на приходоизточник би трябвало да бъде обвързано с задължения, защото с този запас, който вероятно би се отстъпил на общините, сега се финансира обществения бранш, в това число и по-голямата част от техните действия ". Той съобщи, че се работи взаимно с общините, изготвят се оздравителни проекти с ограничения за възстановяване на ръководството и за повишение на приходната част, с цел да се стабилизират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР