Бюджет за 2020 година без изненади, който запазва досегашните политики

...
Бюджет за 2020 година без изненади, който запазва досегашните политики
Коментари Харесай

Бюджет без изненади за 2020 г. прие правителството

Бюджет за 2020 година без изненади, който резервира досегашните политики на държавното управление, както във връзка с налозите, по този начин във връзка с обществените заплащания, беше показан и признат през днешния ден от Министерския съвет. Заедно с проекторазчетите за държавната хазната, кабинетът гласоподава и бюджетите на здравната каса и публичното обезпечаване. Както и при бюджет 2019, предпочитани остават областите обучение, защита, опазване на здравето, както и повишение на приходите. Баланс сред доходи и разноски е друга основна характерност на финансовата рамка за идната година.

Очаквните доходи до края на тази година, които би трябвало да бъдат събрани от страната, са 46 милиарда и 800 млн. лв.. По-голяма част от тях са от налози и главно от Данък добавена стойност. Една четвърт ще бъде обезпечена посредством обществени заплащания.

Ставките на главните налози остават без смяна през 2020 година - 20% Данък добавена стойност и по 10% корпоративен и подоходен налог. Промяна няма да има и при обществените заплащания. 8% ще бъде здравната вноска, 25% - обществените вноски.

Заложеният най-малък застрахователен предел от 1 януари, 2020 година е 610 лева поради повишаване на минималната работна заплата. Максималният застрахователен приход остава 3 000 лева, което значи и опазване на тавана на пенсиите на равнище 1200 лева

След като бъдат събрани приходите, ще стартира тяхното систематизиране.

Най-голяма част от бюджета за 2020 година е планувана за обществени и стопански действия. Под 5% са ориентирани за опазване на здравето, където обаче се прибавят 400 млн. лева повече всравнение с плануваните за 2019 година като стратегическата цел е в границите на идващите три години сумата да нарасне общо с 1 млрд.лв. - оня милиард, който постоянно не доближава на сектора  в последните години. Парите за защита и сигурност в бюджет 2020 са съвсем що се касае за опазване на здравето. За обучение са заделени 4% от приходите. Под 2% са разноските за строителство и запазване на околната среда.

Отново към 1% от бюджета е избран като вноска в бюджета в Европейски Съюз. Най-малко пари са отделени за просвета, отдих и спорт.

Още през днешния ден се чака трите бюджета да бъдат импортирани в Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР