Бюджет с два милиона лева по-висок от миналогодишния предвижда новият

...
Бюджет с два милиона лева по-висок от миналогодишния предвижда новият
Коментари Харесай

По-голям бюджет за спорта през 2018-та

Бюджет с два милиона лв. по-висок от миналогодишния планува новият план на Министерството на младежта и спорта.

Министър Красен Кралев показа проектобюджета на ММС за 2018-та година на съвещание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Над 50 милиона се чака да бъдат разноските за осъществяване на задачите и дейностите в региона на спорта за високи достижения за 2018 година

Проекти за близо 7 млн. лева извършва Министерството по Оперативна стратегия “Региони в напредък 2014 – 2020 – Култура и спорт” в учебно заведение за ремонт и реорганизация на три от държавните спортни учебни заведения. Тези средства ще бъдат усвоени през 2018 година. Проектите са на обща стойност 6 691 800 лева, надлежно: спортно учебно заведение „ Генерал Владимир Стойчев “ гр. София - 910 200 лева, спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “ гр. Варна - 2 700 600 лева и спортно учебно заведение „ Майор Атанас Узунов “ гр. Русе – 3 081 000 лева

С плана са избрани разноски в размер на 75 732 300 лева, като те са с над 2 млн. повече от средствата, избрани за ММС за 2017 година Проектобюджетът бе признат от Комисията с 10 гласа „ за “ от страна на ГЕРБ и Обединени патриоти. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха “против”, а “Воля” се въздържаха.

Увеличението на средствата по отношение на признатите със Закона за държавния бюджет за 2017 година е с 2 303 300 лева Ще бъдат увеличени заплатите на личния състав в спортните учебни заведения, които са под шапката на ММС. Служителите в самото министерство също ще получат нарастване по отношение на увеличението на минималната заплата и осигурителните вноски, по този начин и с идното погашение на компенсации за чиновници, които се пенсионират.

Министър Кралев съобщи, че с плануваните средства през 2018 година ще се извършват дейностите в границите на авансово дефинирани области на политики. Разпределените разноски за осъществяване на задачите и дейностите в региона на спорта за учащи и спорта в свободното време за 2018 година са в размер на 16 354 000 лева Разпределените разноски за осъществяване на задачите и дейностите в региона на спорта за високи достижения за 2018 година са в размер на 50 479 700 лева

Разчетени са средства за стимулиране и награждаване на спортисти за призови класирания на европейски и международни шампионати и олимпийски игри, както и аналогични шампионати и игри за хора с увреждания. Тук са включени и средства за обществено подкрепяне на спортисти, спортисти с увреждания, спортисти ветерани и треньори, както и средства за застраховане на пожизнените награди на олимпийските медалисти, прекратили дейна спортна активност, персоналните им треньори и старшите треньори на сборните олимпийски тимове. В общия бюджет на политиката в региона на спорта за високи достижения са заложени средства за застраховане дейностите на Антидопинговия център и лабораторията за осъществяване условията за лицензирането й.

Разпределените разноски за осъществяване на задачите на политиката в региона на привеждането на спортните обекти и уреди във тип отговарящ на актуалните интернационалните стандарти за 2018 година са в размер на 3 289 800 лева Разходите за осъществяване на задачите на политиката в региона на усвояването и използването на положителни интернационалните практики за спорта за 2018 година са в размер на 297 600 лева За осъществяване на задачите на политиката в региона на младежите за 2018 година са планувани средства в размер на 3 287 000 лева Очакваните резултати са свързани с нараснала осведоменост на младежите за вредите от използването на неразрешени и нездравословни за здравето вещества, създаване на здравословни привички и двигателна просвета, както и овладяно нападателно и хулиганско държание, понижен брой отрицателни обществени прояви, основани условия за осмисляне на свободното време на младежите.

Красен Кралев посочи, че Министерството на младежта и спорта и държавното управление на Бойко Борисов имат целенасочена политика, ориентирана към вложенията в реновиране и създаване на спортна инфраструктура. По думите му, целевите средства за спорт и спортна инфраструктура се усилват в границите на годината, съгласно опциите на бюджета. Министър Кралев уточни като образец 2016 година, когато гласуваните средства са били 71 211 200 лева, а в края на 2016 година разходваните средствата са били в размер на 81 603 700 лева В тези спомагателни средства влизат Постановление на Министерски съвет за 3 млн. лева за реновиране на стадионите в Горна Оряховица, Варна и Русе, както и средства за таксата за Световното състезание по волейбол. За 2017 година бяха гласувани 73 428 700 лева, а все още по конкретизиран проект действителните средства са 81 000 000 лева, като с Постановление на Министерски съвет е провиснал 1 млн. лева за реорганизация на стадиона в Монтана и 5,4 млн. лева такси за Световното състезание по волейбол. “За 2018 година още занапред мога да настоявам, че с Постановление на Министерски съвет ще получим близо 2 млн. лева повече – 1 млн. лева за реорганизация на стадиона на Спартак Варна и 900 000 лева за таксата за Световното състезание по волейбол за мъже”, акцентира спортният министър.

Министър Кралев посочи, че ММС работи интензивно за привличане на средства и по други европейски стратегии, които също усилват общия бюджет. “Важна част от работата на Министерството на младежта и спорта за идната година е Председателството на България на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година Нашето министерство ще провежда 4 огромни събития на експертно равнище, като за тяхното финансиране аплайваме с планове по стратегия Еразъм +, в размер на близо 1 200 000 лева.”, съобщи спортният министър.

Красен Кралев разгласи пред присъстващите, че за първи път от тази година численост за представител на Министерството на младежта и спорта e включена в състава на Постоянното посланичество съм Европейски Съюз “До 2015 година MMС не беше записано като бенефициент в Брюксел. Нито един министър преди мен не си беше направил труда. След като завърши Председателството би трябвало да създадем по този начин, че този непрекъснат представител да бъде непокътнат, тъй като това ще способства за реализиране на позитивни резултати при отбрана на българските ползи на равнище Европейски Съюз в региона на младежта и спорта”, разяснява още той.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР