Бюджет 2024 ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента.

...
Бюджет 2024 ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента.
Коментари Харесай

НС обсъжда на извънредно заседание Бюджет 2024

Бюджет 2024 ще бъде разискван на изключително съвещание на Народното събрание. На първо четене депутатите ще обсъдят финансовата рамка за следващата година, която е изчислена при растеж на стопанската система от 3,2 %, средносрочна инфлация от 4,8 на 100 и недостиг от три на 100 на начислена основа. Преди това финансовата комисия в Народното събрание ще гласоподава на второ четене бюджетите на държавното публично обезпечаване и на Здравната каса.

От първото му показване до утвърждението му в Министерския съвет и внасянето в Народното събрание Бюджет 2024 претърпя много промени. За първи път финансовата стратегия е написана по планове като приложение в законопроекта, който бе изменен поради рецензии от страна на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Президентът Румен Радев също предизвести, че може да наложи несъгласие, в случай че финансовият министър Асен Василев не бъде „ озаптен “, като визираше несъществуващи текстове в проектозакона, свързани с възможната продажба на аграрен фонд.

Самият Василев дефинира това като „ подправена вест “, запитан от БНР, а инспекция демонстрира, че в приложенията за земеделска политика има таблица, в която за 2025 година има 340 милиона лв. повече от елементарната сума доходи, която не е обоснована. Въпреки това няма безапелационен текст, който да споделя, че става дума за продажба на земя. Подобно деяние бе отречено и от премиера Николай Денков.

Иначе се чака растеж на приходите от 11 % следващата година. Това е и процентът, с който от юли ще бъдат увеличени пенсиите. Текстовете би трябвало да бъдат дефинитивно гласувани в бюджетната комисия. За здраве са отделени над 8 милиарда лв., които също би трябвало да бъдат доказани на равнище отраслова комисия. Приоритетни за страната ни остават защитата, образованието, обществената политика и опазването на здравето.

Бюджетът е изчислен при параметри, които покриват критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната като се изключи инфлацията. Неведнъж от ръководещите са изразявали вяра, че страната ни ще успее да извърши и този индикатор, а отговорът дали целевата дата 1 януари 2025 година за въвеждане на еврото е постижима ще бъде даден през юни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР