Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За

...
Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За
Коментари Харесай

Асен Василев изтръпна! Бивш финансов министър за бюджета: Стане ли това, ще има фалити

Бюджет 2023 е най-късно направеният в актуалната ни история. За мен това е елементарно изработен бюджет. Вземат се лесните решения, а сложните се оставят за по-късно. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков.
„ Не съм склонен да се вземе облагата на всички държавни търговски сдружения – и в енергетиката, и в оръжейната промишленост, и по този начин да се закърпи бюджетът. Докато сложни решения, като това да се върне Данък добавена стойност на равнището преди Ковид рецесията, не са взети “, акцентира той.
Той предизвести, че някои от държавните сдружения може да стигнат и до банкрут.
„ Особено в енергетиката, където и преди страната иззе огромна част от облагите им. Това стана и предходната година, и при започване на тази година. А в този момент желаят да вземат на 100 % за предходната година останалите пари. Така държавните сдружения няма да могат да влагат ”, акцентира той.
По думите му сходна е обстановката и в оръжейния бранш.
Дянков разяснява, че в случай че се върне Данък добавена стойност на равнището преди Ковид рецесията, това ще налее още 400 млн. лв. до края на годината.
„ Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още към 800 млн. лв. в хазната до края на годината. Но това е елементарно изработен бюджет и кабинетът не съумя да влезе в по-непопулярни ограничения. Това значи, че още от идната година ще имаме недостиг над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на 100. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това действително значи, че ние, или по-скоро финансовият министър се отхвърля от влизане в еврозоната преди 2028 година ”, безапелационен е той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР