Бюджет 2022 е с около 200 млн. лева по-голям в

...
Бюджет 2022 е с около 200 млн. лева по-голям в
Коментари Харесай

Над 2 млрд. лв. е бюджетът за София, ще има и актуализация в средата на годината

Бюджет 2022 е с към 200 млн. лв. по-голям спрямо миналата година, което се дължи на два фактора - нарастването с към 100 млн. лева на средствата за заплати на учители и съвсем 100 млн. лева повече за капиталови заеми. Така общият размер на плана за бюджет 2022 на София е 2 078 156 361 лв..

Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на плана за бюджет на Столична община за годината, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Фандъкова изясни, че личните доходи са в размер на 830 млн. лева, а парите от налозите на софиянци са 457 млн. лева.

„ Това са на процедура средствата, които ние можем да разпределяме за обезпечаването на другите действия в града. По-голямата част от средствата подсигуряват държавно делегираните действия. Затова нарастването от 200 млн. в сравннеие с предходната година се дължи преди всичко на нарастването от страната на учителските заплати и на второ място 100 млн. лева от капиталови заеми, с цел да подсигуряваме осъществяването на стратегическите ни обекти “, уточни Фандъкова.

Кметът на София заяви, че е изцяло допустимо е средата на година да предложат актуализация.

Най-големият % от вложенията е в бранш „ Транспорт “ - 211 млн. лева. Със 92 млн. лева осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. „ Левски “, което ще стартира още този месец. Вторият огромен акцент в Бюджет 2022 е построяването и съществени поправки на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лева, заяви Фандъкова.

Тя означи, че и тази година Столична община не получава и никаква изравнителна дотация от държавния бюджет и акцентира разликата в локалните налози и другите налози към страната.

Софиянци с труда си обезпечават към 40% от налозите в държавния бюджет. 9 милиарда лева е приносът на жителите на София към държавния бюджет под формата на другите данъчни доходи. За съпоставяне, локалните налози, които общината събира от столичани и които влага в града са в размер на 457 млн. лева Разликата е съвсем 20 пъти. Затова не преставам да упорствам, че когато Столична община желае поддръжка от държания бюджет за планове или действия, тя не желае нещо, което не й се дължи. Напротив, настояването е една дребна част от направеното от столичани, което да се върне като инвестиция там, където живеят, сподели Йорданка Фандъкова.

Според Йорданка цените на горивата евентуално ще продължат да се повишават. Прогнозите за спад, които споделиха с нас от Министерство на финансите, явно не са реалистични, акцентира кметицата.

Тя заяви още, че с цел да подсигурява осъществяването на строителната стратегия на детски градини, има подготвеност да изиска целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият метод да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма потребност, сподели Фандъкова.

339 хиляди лева тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в регион „ Възраждане “. Над 2,1 млн. лева ще бъдат вложени в разнообразни спортни действия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР