Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката

Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката ...

Бюджет 2021 - рационален и насочен към хората според икономическия министър.


Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката бюджет. Така икономическият министър Лъчезар Борисов отговори пред на критиките на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е разоряващ. Министърът отбеляза още, че намалената ДДС ставка за заведенията, въведена като антикризисна мярка, вече е дала положителни резултати. 

"Бюджетът трябва да го гледаме и успоредно със средствата от ЕС. Има много средства за бизнеса. Инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика", отбеляза Лъчезар Борисов и призова хората да спазват противоепидемичните мерки. Той припомни, че при първото затваряне са били направени доста сериозни неща – "търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства".

"Разполагаме с голям пакет от мерки, които са хоризонтални. Доколкото знам от Асоциацията на заведенията с в контакт с министъра на труда и социалната политика и темата за тяхното подпомагане предстои да бъде дискутирана", обясни още икономическият министър. Според него намаляването на ДДС за тази сфера е било добра мярка, особено за летния сезон. "Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция", обясни той.

По думите на Лъчезар Борисов страната ни е постигнала уникална финансова стабилност. "На второ място сме в ЕС по този показател, член сме на ERM – 2. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг, на Балканите нямаме конкуренция", каза още министърът на икономиката. 

Източник: manager.bg