Бюджет 2020 влезе за разглеждане в пленарна зала за първо

...
Бюджет 2020 влезе за разглеждане в пленарна зала за първо
Коментари Харесай

Бюджет 2020: Харчим, колкото изкарваме

Бюджет 2020 влезе за разглеждане в пленарна зала за първо четене . Вчера в Народното събрание минаха и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване. 

Разчетът на парите за следващата година беше показано в декларация от Евгения Ангелова от ГЕРБ, която изясни, че се залага на няколко целта – приходи обучение, опазване на здравето, обществена политика и защита.

Ангелова заключи, е в Бюджет 2020 е заложено 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш. Седната заплата през идната година щяла да скочи до 1300-1400 лв., до момента в който доближи до 1500 лв. в края на мандата. Минималната заплата нараства от 560 на 610 лв.. Максималният застрахователен приход се резервира на 3000 лв.. 17% е нарастването на учителските заплати. Половин милиард повече се отделя за опазване на здравето. С 30 млн. повече са парите в общинските бюджети за обществени действия. В бюджета за защита са планувани 2 милиарда лв..

Най-важно е да не забравяме, че това е бюджет съгласуван с целите. Той е следващо спазено заричане към българските жители. Той е разумна и поредна стъпка към напредък и развиване, а не към неустойчивост и безпорядък “, заключи Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов дойде в Народното събрание, с цел да показа параметрите на шестия си бюджет пред депутатите.-->

„ Принципът е да харчиш, толкоз колкото изкарваш. Ограничаваме разноските над приходите.  Ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията ", сподели Горанов. 

Финансовият министър чака растежът следващата година да е 3,3%, движен от вътрешното ползване и вложенията. През 2020 година се планува опцията за изтеглянето на нов дълг от 2,2 милиарда лв., което е и един от буферите в бюджета. 

След Горанов на парламентарната естрада се качи Корнелия Нинова, която дефинира бюджета като бюджет на застоя. 

„ Ние оценяваме този бюджет, като бюджет на застоя “, съобщи тя и разгласи, че Българска социалистическа партия ще внесе своя различен бюджет – бюджет на развиването . Тя уточни, че със средствата в бюджета не се вземат решение проблемите с демографската рецесия, че няма политика за децата и младите фамилии, както и ограничения за удължение на живота на възрастните хора. Бюджетът не решавал проблемите и проблемите с приходите и бедността.

„ Мерките в бюджета задълбочават проблемите с бедността, отварят ножицата сред небогати и богати и подсигуряват увеличение на неравенството. “, регистрира соцводчката и добави още, че в бюджета не усъвършенства образованието и няма никакви тласъци за стопанската система.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък се обърна към публицистите в Народното събрание, че то 1997 година депутатите имат традиция бюджетът да получава наименовани е. „ Тогава, след държавното управление на Жан Виденов, го нарекохме „ бюджет на наследството “. Тази традиция продължи, само че тази година правото ни бе отнето от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя го назова „ още от същото, повече от същото “, стартира той и изясни, че няма нищо неприятно в същото, само че в случай че всички го желаят. Той уточни, че същото в бюджет 2020 е относителна непоклатимост с нарастване на приходите и разноските, само че и има от същото, което от Движение за права и свободи не желаят да виждат в бюджета и даде за образец промените.

„ Трябваше да има промени, финансирани от бюджета. В него липсват промени. Бюджетът би трябвало да подкрепя промените. Класика в жанра е в бранш опазване на здравето. Министър-председателят включва задна скорост на джипа, незабавно включва задна скорост на джипа, когато се появи и най-малката опозиция в обществото.

Разискванията в пленарна зала не престават до приемане на бюджет 2020. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР