Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които

...
Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които
Коментари Харесай

Експерт: В проектобюджета няма предвидени мерки в подкрепа на бизнеса и за привличане на инвестиции

Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните промени, които се чакат и разискват през последните годин. Това разяснява пред Радио София Калоян Стайков, старши икономист от Института за пазарна стопанска система.
В условия на висока степен на неустановеност, при непрестанно изменяща се обстановка – във връзка с коронаепидемията и следствията от нея, е мъчно да се приказва за реален бюджет. Но по-важното е дали има буфери за по-усложнена обстановка.

По думите на икономиста няма по какъв начин държавният уред и политиката да компенсира всички вреди от пандемията, само че може да помогне бизнесът и обществената среда да се приспособяват към изменящата се обстановка.

Изкушението да се оправдаят обществените разноски с идните избори е огромно, само че в България някои приходи към този момент са несъответстващо ниски. Правителството можеше да увеличи някои приходи в предходните години, само че все се намираха оправдания. Увеличението на учителските заплати сигурно не се прави поради изборите, само че не такова е усещането от индексирането на пенсиите в този миг.

По мнението на Калоян Стайков във финансовата рамка за идната година няма съществени изненади, няма планувани ограничения в поддръжка на бизнеса и за привличане на вложения. А би трябвало да се цели не толкоз компенсиране на загуби, едвам се подтиква нови бизнеси и решения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР