Бюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на

...
Бюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на
Коментари Харесай

Бюджет 2020 мина на първо четене между устойчивостта и застоя

Бюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на Народното събрание със 126 гласа " за " и 92 " срещу ". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Народното събрание минаха и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване.
Разчетът на парите за следващата година беше показано в декларация от Евгения Ангелова от ГЕРБ, която изясни, че се залага на няколко целта – приходи обучение, опазване на здравето, обществена политика и защита.
Ангелова заключи, е в Бюджет 2020 е заложено 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш. Седната заплата през идната година щяла да скочи до 1300-1400 лв., до момента в който доближи до 1500 лв. в края на мандата. Минималната заплата нараства от 560 на 610 лв.. Максималният застрахователен приход се резервира на 3000 лв.. 17% е нарастването на учителските заплати. Половин милиард повече се отделя за опазване на здравето. С 30 млн. повече са парите в общинските бюджети за обществени действия. В бюджета за защита са планувани 2 милиарда лв..
„ Най-важно е да не забравяме, че това е бюджет съгласуван с целите. Той е следващо спазено заричане към българските жители. Той е разумна и поредна стъпка към напредък и развиване, а не към неустойчивост и безпорядък “, заключи Ангелова.
Финансовият министър Владислав Горанов дойде в Народното събрание, с цел да показа параметрите на шестия си бюджет пред депутатите.
„ Принципът е да харчиш, толкоз колкото изкарваш. Ограничаваме разноските над приходите. Ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията ", сподели Горанов.
Финансовият министър чака растежът следващата година да е 3,3%, движен от вътрешното ползване и вложенията. През 2020 година се планува опцията за изтеглянето на нов дълг от 2,2 милиарда лв., което е и един от буферите в бюджета.
След Горанов на парламентарната естрада се качи Корнелия Нинова, която дефинира бюджета като бюджет на застоя.
„ Ние оценяваме този бюджет, като бюджет на застоя “, съобщи тя и разгласи, че Българска социалистическа партия ще внесе своя различен бюджет – бюджет на развиването. Тя уточни, че със средствата в бюджета не се вземат решение проблемите с демографската рецесия, че няма политика за децата и младите фамилии, както и ограничения за удължение на живота на възрастните хора. Бюджетът не решавал проблемите и проблемите с приходите и бедността.
Приеха бюджета на НЗОК, опозицията го разгласи за „ резистентен “ в ниското възнаграждение и неналичието на промени
„ Мерките в бюджета задълбочават проблемите с бедността, отварят ножицата сред небогати и богати и подсигуряват увеличение на неравенството. “, регистрира соцводчката и добави още, че в бюджета не усъвършенства образованието и няма никакви тласъци за стопанската система.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък се обърна към публицистите в Народното събрание, че то 1997 година депутатите имат традиция бюджетът да получава название. „ Тогава, след държавното управление на Жан Виденов, го нарекохме „ бюджет на наследството “. Тази традиция продължи, само че тази година правото ни бе отнето от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя го назова „ още от същото, повече от същото “, стартира той и изясни, че няма нищо неприятно в същото, само че в случай че всички го желаят. Той уточни, че същото в бюджет 2020 е относителна непоклатимост с нарастване на приходите и разноските, само че и има от същото, което от Движение за права и свободи не желаят да виждат в бюджета и даде за образец промените.
„ Трябваше да има промени, финансирани от бюджета. В него липсват промени. Бюджетът би трябвало да подкрепя промените. Класика в жанра е в бранш опазване на здравето. Министър-председателят включва задна скорост на джипа, незабавно включва задна скорост на джипа, когато се появи и най-малката опозиция в обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР