Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви

...
Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви
Коментари Харесай

Емил Караниколов: България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката

Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, съобщи пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов. "Чисто икономическите индикатори за тази година ни дават успокоение, че бюджетът ще е осъществим и за идната година. Една промяна не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато приказваме за промени, би трябвало ясно да си отговорим на един въпрос - е ли единствено страната и държавните институции тези, които би трябвало да желаят промени. Когато стартираме избрани промени в браншове, доста постоянно част от обществото не е според с тези промени ", сподели той в предаването "Неделя 150 " на стратегия Хоризонт.

Към момента не можем да приказваме за рецесия, безапелационен е Емил Караниколов. По думите му България може да отговори на всевъзможни забавяния в стопанската система. Наистина имаме уравновесен, само че работещ бюджет. Считам, че в бюджета има промени, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че ние сме подготвени да посрещнем това закъснение в стопанската система, което се следи в последните няколко месеца, отбелязва министърът.

Според Караниколов с тези механизми страната и бизнесът добре са си научили урока от рецесията през 2008-2013 година.

Емил Караниколов означи, че моторът на българската стопанска система е вътрешното ползване. В страната има браншове, които потеглят напред, да вземем за пример, IT-секторът, автомобилният бранш, металургията. "Износът на България има рекордни параметри. Българските артикули и услуги, с изключение на с качество, печелят към този момент и с конкурентни цени ".

Министърът сподели също, че държавните сдружения към икономическото министерство се държат извънредно добре. "Нашите сдружения са на облага. Работихме единствено на ишлеме. В момента се вижда, че България от ден на ден стартира да развива повече артикули, да прави повече неща и по тази причина имаме толкоз добър експорт ".

По думите на Караниколов се водят доста диалози за вложения. Според него България има този капацитет: "Разговорите ни с "Фолксваген " отвориха очите на всички други, че България е на картата ".

По отношение на връзката обучение - бизнес, съгласно Караниколов бизнесът, работещ в България, не чака страната. Той влага в просветителни центрове, дуално образование. По думите му сега се приготвя законодателство за индустриалните зони. Според него за вложителите ще стане още по-атрактивно присъединяване в индустриални зони. Той акцентира обаче, че тези зони не са единствено за непознати вложители и се обърна към българския бизнес да се запознае със Закона за поощряване на вложенията.

В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет, означи Караниколов. По думите му занапред предстоят публични разисквания и прикани страните да мислят стратегически за бъдещето, а не за съответни проблеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР