Бюджет 2019 мина на първо четене в парламента в сряда,

...
Бюджет 2019 мина на първо четене в парламента в сряда,
Коментари Харесай

Бюджет `19 мина първото четене

Бюджет 2019 мина на първо четене в Народното събрание в сряда, 7 ноември. Той получи утвърждението на 115 депутати, 85 гласоподаваха „ срещу “ и нито един „ въздържал се “. Областите, в които страната се е заканила да работи най-активно следващата година са обществената политика, образованието, защитата и по-високите приходи.

В плановете на хазната е заложена безработица от 4,8%, инфлация от 3% и недостиг от 0,5%. Според ръководещите основни цели в бюджет не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика.

Данъците и парите на страната скараха ръководещи и съпротива. Освен процедурни хватки с кворума и съревнование по духовитост, имаше и спор всъщност. Той стартира в късния следобяд.

„ Тази инфлация, като се изключи че забавя растежа, изрично ще изяде увеличението на пенсиите. Така че не се хвалете с това”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ Бюджет на обърканост и без вяра, който не дава вероятност. Говорите за увеличение на приходите – питаме 300 лева пенсия и 1500 лева заплата къде са”, попита Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия.

„ Няма по какъв начин да се съгласим на бюджетна и фискална политика, която води към намаляване на икономическия напредък “, безапелационен бе проф. Румен Гечев.

Той дефинира размера на непознатите вложения в страната ни като „ национална злополука “ и даде за образец 2007 година, когато те са били 9 милиарда евро. За първата половина на 2018 година размерът обаче е към 230 млн.

„ Бюджетът е огромен. То и Титаник беше огромен, само че потъна. Така че слагайте избавителните жилетки и плувайте към предварителни избори “, приключи Гечев изявлението, обръщайки се към ръководещите.

„ Бюджетът не е избирателен. Работим върху него, само че ще го преглеждаме в края на 2020 година, тъй като изборите за идващ парламент ще бъде през 2021 г.”, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Още рано сутринта ръководещите желаеха да работят, до момента в който не одобряват бюджета. Сами пожелаха поименна инспекция, а Българска социалистическа партия се усъмниха в погрешно преброяване. Поискаха втора инспекция човек по човек, само че им беше отказана. Започнаха диспути за налозите, а опозицията настояваше за по-нисък Данък добавена стойност върху хляба и медикаментите. Управляващите споделиха „ Не”. Разговорът мина в иронична лирика за историята на Българска социалистическа партия.

Според ръководителя на Комисията по финанси Менда Стоянова бюджетът отразява устойчивия напредък и рекордния растеж в приходите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР