ByteDance има 45 дни да продаде американския си бизнесРазработчикът на

...
ByteDance има 45 дни да продаде американския си бизнесРазработчикът на
Коментари Харесай

Тръмп подписа забраната на TikTok в САЩ

ByteDance има 45 дни да продаде американския си бизнес

Разработчикът на TikTok е пред ултиматум в Съединени американски щати – или продава, или напуща пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Заканата на Доналд Тръмп от предходната седмица да забрани TikTok в Съединени американски щати към този момент е реалност. Президентът подписа документ, наименуван „ Заповед за противопоставяне на заканите от TikTok ”, който блокира транзакциите, свързани с разработчика на мобилното приложение за къси видеа – китайската компания ByteDance.

Заповедта влиза в действие след 45 дни. В същото време Сенатът на Съединени американски щати гласоподава възбрана за потребление на TikTok на устройства, благосъстоятелност на държавното управление и неговите чиновници.

Под ударите попада и известният месинджър WeChat, който е благосъстоятелност на китайския колос Tencent. На него е наложена същата възбрана, а това ще има съществени последствия, защото Tencent интензивно влага в доста американски компании.
още по тематиката
Китайците напълно или отчасти имат PUBG Mobile, Riot Games (League of Legends), Forticite Epic Games и Activision Blizzard. Подразделението Tencent Films взе участие в редица кино планове, в това число Терминатор. Същото важи и за музиката: Tencent има позиции в Spotify, Universal Music Group и Warner Music.

WeChat не е изключително известен в Съединени американски щати и възбраната на месинджъра няма да сътвори огромен проблем, само че съгласно анализатори, това може да е просто първата стъпка в офанзива против Tencent.

В „ заповедта за противопоставяне ” на Доналд Тръмп възбраната се обосновава с „ изключителното състояние в страната във връзка с веригите за доставки на осведомителни и информационни технологии и услуги ”. В документа се показва също, че приложенията могат „ да се употребяват за дезинформационни акции в интерес на Китайската комунистическа партия ”.

Президентът на Съединени американски щати е угрижен също за това по какъв начин TikTok „ автоматизирано събира голямо количество информация за своите консуматори, в това число за мрежовата интензивност, като да вземем за пример данни за местонахождение, история на сърфиране и история на търсенето ”. Тоест, всъщност Тръмп е обезпокоен, че TikTok прави това, което вършат и останалите обществени платформи.

В началото на седмицата Microsoft разгласи, че договаря за закупуване на американския бизнес на TikTok и има намерение да завърши договорката до 15 септември. Забраната на Тръмп влиза в действие малко по-късно, тъй че в случай че Microsoft не успее да се контракти с ByteDance, китайската компания ще разполага с към седмица, с цел да вземе друго решение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР